Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tradiční problémy v Harrachově: špatné podmínky zhatily závod

Sport

  15:00
HARRACHOV - Nekonečné odkládání začátku závodů Světového poháru ve skocích na lyžích v neděli odpoledne skončilo. Příroda zvítězila. „Hráli jsme s ní dlouho hru, tedy spíše jsme s ní bojovali,“ povídal šéf úseku skokanů mezinárodní federace Walter Hofer

Závod ve skocích na lyžích v Harrachově byl kvůli počasí zrušen (skokané hrají volejbal) foto: ČTK

"Příroda byla nakonec silnější a my jsme za těchto podmínek nemohli garantovat bezpečnost skokanů. "Prokletí harrachovských můstků tedy, zdá se, nemá konce. Vždyť naposledy se závody na větrné Čertově hoře v plném rozsahu uskutečnily před dlouhými pěti roky.

Čtěte také

"Vzhledem k tomu, že se tentokrát nerozdělovaly body vůbec, škrtá se i vize o Turné Bohemia," povzdechl si sportovní ředitel skokanského úseku Rostislav Jozífek. Podle původního plánu měli totiž nejúspěšnější skokani z prosincových skoků a lednových letů v Harrachově získat náležitě tučné prémie.

Pouze kvalifikace...
Jeden z hlavních organizátorů Ota Jiroutek připomněl, že ekonomická ztráta příliš velká nebude: "Náklady na přípravu činily asi deset milionů. Ty se nám sice vrátí, přijdeme ale o více než milionovou pojistku."

Pořadatelé ale budou muset oželet sponzorské zisky a příjmy z prodeje televizních práv. Skoky v Harrachově ale k vidění přece jen byly. Při sobotní dopolední kvalifikaci se totiž vítr ještě neprobudil. Procitl při ní ale dosud se trápící Antonín Hájek, když si doplachtil pro jedenácté místo.

"Konečně jsem tady začal skákat uvolněně," pochvaloval si. "Takže snad zase můžu předvádět výkony z konce minulé sezony," zadoufal při vzpomínce na český rekord 136 metrů, pouhé tři metry za rekordem světovým.

"Mrzí mě, že jsme zrovna doma nemohli závodit, ale s tímhle počasím holt neudělá nikdo nic," povzdechl si. "V neděli jsem snad na 90 procent tušil, že se skákat nebude. Už jsem se ani nerozcvičoval aneprotahoval. To věčné oddalování konce mi připadalo trochu jako divadlo. Tak jsem se tu aspoň vyfotil s prezidentem Klausem, který se na nás přijel v sobotu podívat..." Nejlepší český skokan Jakub Janda se trochu mračil, že závody nepustili v sobotu hned po kvalifikaci.

Janda skákal za rozbřesku
"Podmínky zůstávaly dobré, skoro nefoukalo. Jenže i skoky jsou okomerci, takže se muselo čekat až na odpoledne. Tady se snad jednou bude muset skákat v noci, když je klid," smál se Janda. A vzpomněl si, že kdysi skutečně v pět hodin ráno se skočkami na nohou létal.

"V den oficiálního tréninku už se skákat nesmí, ale nám to tenkrát před léty zrovna moc nešlo, tak nás tehdejší trenér Pavel Ploc v Predazzu tajně už za rozbřesku vytáhl na můstek..."

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...