Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Během běžeckého závodu v Číně zemřelo 21 lidí. Ultramaratonce zaskočilo extrémně zlé počasí

Sport

  14:40
Náhlý pokles teploty, déšť a krupobití. Běžce v severozápadní Číně překvapilo při závodě na sto kilometrů zlé počasí. Následky byly fatální, závod nepřežilo 21 závodníků. Svou roli hrály i další faktory jako vysoká nadmořská výška a vichřice.

V takzvané Kamenném lese u Žluté řeky v provicii Kan-Su vyrazily v sobotu ráno takřka dvě stovky běžců na stokilometrový závod. Během dopoledne se však v severozápadní Číně rapidně zhoršilo počasí. Prude se ochladilo, přišla sprcha v podobě mrznoucího deště či krupobití, které doplnil silný vítr. 

Utramaraton tak byl kvůli špatným podmínkách okamžitě přerušen a běžce, kteří zůstali uvězněni v horách, se vydaly hledat stovky záchranářů. Těm pomáhaly drony s termokamerami i radarové detektory. Sami závodníci se snažili sehnat pomoc prostřednictvím svých mobilních telefonů. Někteří se podle zpráv ztratili, jiní byli podchlazení a promrzlí nebo se nemohli hýbat a ztráceli vědomí. Bilance? Hrozivá - 21 obětí.

Čínské robotické vozítko Ču-žung zahájilo svou misi, týden po přistání poprvé vyjelo na povrch Marsu

„Déšť neustále zesiloval,“ uvedla pro agenturu Reuters jedna ze závodnic, Mao Šu-č’, která ultramaraton včas vzdala. A to právě kvůli počasí. „Nejdřív jsem toho trochu litovala, myslela jsem si, že šlo možná jen přeháňka, ale když jsem se pak dívala na silný vítr a déšť z okna mého hotelu, byla jsem šťastná, že jsem se tak rozhodla,“ prozradila.

Vláda provincie Kan-su už učinila zásadní kroky. Vytvořila speciální komisi, která má událost prošetřit. Starosta města Paj-Jin, v blízkosti kterého se závod konal, vyjádřil obětem a rodinám upřímnou soustrast. 

O tom, jak nebezpečný závod byl, svědčí i ten fakt, že v porovnání se závody formule 1, v nichž zemřeli za posledních 30 let jen tři lidi, zahynulo třikrát více běžců za krátký časový úsek. 

Témata: Zahraničí (LN)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!