Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tragický příběh Maškové: krátké radosti milované krasobruslařské sněženky

Sport

  11:00aktualizováno  4. února 10:43
PRAHA - Zastav, prosím tě... Míla Nováková, známá krasobruslařská trenérka, mířila s manželem z Prahy na chatu v Zadní Třebani. Psal se 31. březen, Velikonoční pondělí roku 1972. Z autorádia zněla hudba, když ji náhle přerušila mimořádná zpráva. Hana Mašková, bývalá československá reprezentantka a mistryně Evropy, zahynula při autonehodě ve Francii. Bylo jí dvaadvacet let. "To není možné, tak zastav..."

Jiří Štaidl a Hana Mašková v roce 1969. foto: ČTK

Český národ měl v období kolem okupace v roce 1968 několik milovaných sportovních idolů, k nimž se upínal v době závanu svobody, zrady i v následujícím marasmu. Gymnastku Věru Čáslavskou, Danu a Emila Zátopkovy, hokejové reprezentanty, kteří se nebáli rvaček s nenáviděnými Rusáky.

Pohnute osudy.

A také Hanu Maškovou, královnu piruet. Smrt krásné a úspěšné dívky, jejíž nedlouhý život lemovaly dřina, radost i smutek, byla uprostřed chmurného času, kdy soused pomalu přestával věřit sousedovi a tříbily se charaktery, další ránou.

"Na Hanku vzpomínám strašně ráda a s láskou, mezi námi neexistoval vyhraněný poměr trenér–svěřenec. Brzy jsem byla spíš její starší kamarádkou a důvěrnicí," pokyvuje hlavou Míla Nováková, šestaosmdesátiletá dáma, která připravovala Maškovou několik let včetně období největší slávy.

Světlo po rodinné tragédii
Byla při tom, když se krasobruslařka ve Västeräsu v roce 1968 ozdobila evropským zlatem a ve stejném roce přivezla z Grenoblu olympijský bronz. A když v letech 1967 a 1969 získala na evropských šampionátech stříbrné medaile. Co ji k úspěchům dovedlo?

Puhnuté osudy

Celý článek vyšel ve čtvrtečním vydání deníku Lidové noviny. Seriál pokračuje příští týden příběhem o tragické smrtí horolozce Karla Schuberta.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!