Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Transgenderová vzpěračka pokořila za den 4 světové rekordy, všechny jí vzali. Byla jste tehdy mužem, zní důvod

Sport

  12:15
Virginia / Praha - Transgenderové vzpěračce Mary Gregoryové byly odebrány její světové rekordy, kterých dosáhla na květnových závodech. Federace RAW, která se zabývá silovým trojbojem, se hájí tím, že americká sportovkyně proměnu na ženu teprve podstupovala, podle jejich mínění tak byla stále mužem.

Vzpěračka Mary Gregoryová. foto: Instagram 75marylifts.

Transsexuální sportovkyně podvádí, nechtěla bych proti nim hrát, říká Navrátilová. Vyvolala kritiku

Gregoryová vyvolala v květnu velkou kontroverzi, neboť se na svém instagramovém účtu chlubila vítězstvím v devíti soutěžích z devíti možných. „No jaký byl tohle den! Devět z devíti! Světový rekord ve dřepu, otevřený světový rekord na lavici, světový rekord v mrtvém tahu a světový celkový rekord Masters. Stále to v sobě zpracovávám, bude to chvíli trvat,“ napsala.

Nyní se jí ale federace RAW rozhodla odebrat všechny dosažené rekordy, stejně tak i vítězství v jednotlivých disciplínách. A to výrokem, který by pro transgenderové sportovce mohl mít dalekosáhlé následky.

Gregoryové odebrali činovníci světové rekordy.

Vzpěračka Mary Gregoryová.

K celé věci se vyjádřil sám prezident RAW Paul Bossi, který řekl serveru Mail Online, že Gregoryová nemohla být v době, kdy získala rekordy, považována za ženu. „Bylo zjištěno, že ženská atletka, o níž mluvíme, byla v té době teprve v procesu proměny z muže na ženu,“ uvedl Bossi.

Vzpěračka Mary Gregoryová.

„Naše pravidla a důvody, kterými oddělujeme pohlaví, spočívají spíše ve fyziologické klasifikaci než na identifikaci konkrétního jedince,“ podotkl Bossi. „Na základě všech informací, které byly naší federaci předloženy, jsme byli nuceni konstatovat, že její správná fyziologická klasifikace je mužská.“

Dopingový test určil vzpěraččin osud

Gregoryová tvrdí, že rozhodnutí padlo až poté, co byl jeden z úředníků federace přítomen na dopingové kontrole, při níž poskytovala vzorek moči. „Dělala jsem to, co bylo třeba, a někdo mě zjevně pozoroval, jak sedím na záchodě,“ svěřila se vzpěračka webu Outsports.

Hrála za ženy i muže. Nevíš, o čem mluvíš, reagovala transsexuální házenkářka na kritiku Navrátilové

„Takže podle mého to tvrzení o tom, že nejsem žena, pochází odtud, neboť ta daná osoba přiběhla na federaci s řečmi typu ‚Hej! Ta holka má ve skutečnosti penis!‘“ myslí si Gregoryová.

Té bylo před osudnou kontrolou dovoleno soutěžit na základě jedenáctiměsíčního užívání hormonálních blokátorů, regulujících hladinu testosteronu v těle.

Nové rozhodnutí federace RAW nejspíše souvisí s výrokem Americké powerliftingové organizace, která minulý týden rozhodla v neprospěch transgenderových osob. Nově tak v jejích soutěžích nesmí transgenderové osoby nastupovat v kategoriích, které odpovídají jejich nové identitě.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Today was a milestone training session! Forgot to wear my belt on my first DL set and it felt fine so I completed all my sets beltless. I think this is my first beltless DL training session ever! - In Dec 2015 I started strength training. In April 2016 I competed in my first meet. Squatted 365, benched 275, and deadlifted 385. In June of 2016 I hit 365x5 on squat and 395x5 on deadlifts. Was on a tear, had signed up for a meet in September and was looking to total 550ish kgs. Then I hurt my back. So I spent the next two plus years squatting and dling in pain. I tried a PT, a coach, stretches, mobility work, changes in stance, foot position, bar location- tried it all. I had depth issues after the injury so when I competed I would get reds for depth. Would go 1 for 3 in squats. - Never gave up, guess I was not smart enough to quit. Would limp into meets, popping 6-800mgs, sometimes more of ibuprofen to compete, heck even train. Still somehow I was able to set a male Masters Raw Federation state dl Record and jumped the rack command on a clean squat for the Masters male state DL record in the Raw Federation. - Finally this year was the first time I have been able to consistently train pain free for the most part. It feels great, and being able to complete DL training sets beltless pain free was an awesome feeling. So I am cautiously optimistic that my back is finally healthy! I attribute alot of that to time and my former coach @savvysavit ! Thanks coach! - #transisbeautiful#powerliftingmotivation#powerliftingwomen#thefutureisfemale#platformready#sharetheplatform#hereonpurpose#richmondbalance#liftlunchlearnrva#upliftandliftheavy#exodusstrength

Příspěvek sdílený Mary Gregory (@75marylifts),

„Muži mají přirozeně mohutnější kostní strukturu, jejich vyšší hustotu, silnější pojivovou tkáň a vyšší hustotu svalové hmoty, než mají ženy,“ napsala organizace v odůvodnění. „Tyto rysy, dokonce ani při snížené hladině testosteronu, nezmizí. Změněný muž v ženu sice může být slabší a může mít méně svalů než kdysi, jenže biologické procesy, které začaly při narození, zkrátka nezmizí,“ stojí ve stanovisku.

Píchla jsem do vosího hnízda. Nevylučuji transsexuální lidi, reaguje Navrátilová na kritiku

S novým stanoviskem se ztotožňuje i bývalá britská plavkyně Sharron Daviesová, stříbrná z olympijských her 1980 v Moskvě, která si na Twitteru nebrala servítky. „Jedná se o trans-ženu, mužské tělo s mužskou fyziologií, která je světovou rekordmankou. Ženy s ženským tělem se s ní zkrátka rovnat nemohou. Je to nesmyslné a nefér,“ myslí si Daviesová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!