130 let

Laurel Hubbardová se zranila při pokusu v trhu (130 kg). | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Transsexuální vzpěračka si ošklivě zranila loket. Hry Commonwealthu pro ni skončily

Sport
  •   12:53
PRAHA - V australském Gold Coast v těchto dnech probíhají XXI. Hry Commonwealthu, tedy mezinárodní soupeření pro sportovce v rámci Společenství národů, tedy zemí Velké Británie a jejích bývalých dominií a kolonií. Ve vzpěračské soutěži se měla představit také Laurel Hubbardová, která ještě před šesti lety závodila mezi muži coby Gavin Hubbard.

Stále více lidí se otevřeně staví ke změně pohlaví. A stále častěji se tací objevují ve sportu. Laurel Hubbardová je jednou z nich.

Samuel: Proměna chlapce uvězněného v dívčím těle

Devětatřicetiletá vzpěračka v nejvyšší váhové kategorii (nad 90 kg) přitom ještě před šesti lety bojovala mezi muži. Právě proto vyvolává její soupeření se ženami řadu kontroverzí a protestů.

„Muž je muž a žena je žena. Já vím, že prošla hodně změnami, ale prostě byla v minulosti mužem. A také mezi muži byla skvělá. Prostě ta síla tam pořád zůstane a nemyslím si, že je spravedlivé, aby soupeřila se ženami,“ řekl například trenér samojské výpravy Jerry Wallwork.

Vzperačky se bouří kvůli transgenderové soupeřce. ‚Byla mužem, má výhodu,‘ tvrdí

Přesto na australské půdě mezi členy novozélandské výpravy na letošních Hrách Commonwealthu nechyběla, jelikož přísná kritéria na hladinu testosteronu splňuje. A zároveň patřila mezi největší favority na titul.

Jenže při pondělním soutěžním pokusu v trhu u váhy 130 kg si mistryně světa z loňského roku ošklivě vykloubila loket a soutěž pro ni skončila. 

09.dubna 2018 v 08:51, příspěvek archivován: 09.dubna 2018 v 12:50

VIDEO: It's not violence it's justice #LaurelHubbard #CommonwealthGames #CommonwealthGames2018 https://t.co/zsHO6uWJKL

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

It's not violence it's justice #LaurelHubbard #CommonwealthGames #CommonwealthGames2018 https://t.co/zsHO6uWJKL

„Ještě nevím rozsah zranění, možná jsem si potrhala vazy, nevím, uvidíme. Momentálně to ani moc nebolí, ale to nejspíše přijde,“ pronesla pro australská média Hubbardová.

Ta odmítla slova expertů o tom, že příliš riskovala, jelikož její elitní disciplínou je nadhoz. Co ale neodmítla byla slova o tom, zda se ji nenapadlo, že by se mohlo jednat o karmu s ohledem na zmíněnou kritiku.

Novozélanďanka Laurel Hubbardová vedle Australanky Deb Lovelyové-Acasonové při...
Laurel Hubbardová se zranila při pokusu v trhu (130 kg).

„Nebudu říkat, že mi to neproběhlo hlavou, ale to je asi tak všechno. Vím, jak to je. Tvrdě dřu, abych byla úspěšná. A moc si cením toho, jak mne přivítalo australské publikum. Fanoušci byli výborní,“ dodal historicky první transsexuální sportovec na těchto kláních.

Není bez zajímavosti, že soutěž ovládla Feagaiga Stowersová. Z jaké výpravy? Té samojské...

Autor: Antonín Vavrda