Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Trapas Demonga potopil Američany

Sport

  7:19
LIBEREC - Největší smolař roku mezi lyžaři? Po včerejšku jej není těžké určit. Pochází z USA, je mu osmadvacet let a jmenuje Bill Demong. Zkušený americký sdruženář nemohl najít před svým skokem startovní číslo a to znamenalo jediné - konec amerických nadějí. Zbývající tři členové sice odskákali své skoky, následně bylo americké družstvo diskvalifikování. Dvojnásobný mistr světa Todd Lodwick následně opustil naštvaně areál.

Demong s bronzovou medailí. foto: ČTK

Z můstku se spustil japonský sdruženář a po něm všichni očekávali prvního amerického závodníka. Čekali marně - ten totiž zmateně hledal své startovní číslo, bez kterého jej nemohli pořadatelé pustit z můstku. Svou zbrklost potvrdil navíc tím, že číslo měl údajně zapadle v kombinéze.

Američané na velkém ještědském můstku tak odskákali jen tři a po skokanské části tak už měli na průběžném posledním místě propastnou ztrátu. Jejich kouč Dave Jarrett také hned po skocích oznámil, že do běžecké štafety už svůj psychicky zdecimovaný tým nepostaví.

"Teď se musíme dát hlavně dohromady před sobotou," připomněl Jarrett, že sdruženáře ještě o víkendu čeká poslední individuální závod na velkém můstku a běh na desetikilometrové trati. "Je to pro ně malá tragédie. Vždyť to mohli celé vyhrát," prohlásil český reprezentant Pavel Churavý. "Neskutečné, na takové úrovni je to nevídaná věc," přidal se další z domácích závodníků Tomáš Slavík.

Jen těžko lze odhadovat, na co Demong, který v nedělním závodě na deset kilometrů získal bronz, před startem soutěže myslel. Až na věži prý začal zmateně hledat svůj dres se startovním číslem. Když se měl jako sedmý závodník v pořadí spustit z můstku, rozhodčí jej bez milosti vyřadili. Čas pro Demongův start vypršel. "Bohužel, pravidla jsou jasná," nehledal výmluvy americký trenér.

Tragikomičnost situace dokreslovala skutečnost, že Demong krátce po své diskvalifikaci startovní číslo našel - zastrčené pod kombinézou, kam si jej schoval po tréninkovém skoku. "Asi je všem jasné, jak se teď Bill musí cítit. Musíme zvednout hlavy a jít dál," povzdechl si Jarrett.

Celou událost špatně nesl hlavně Demongův reprezentační kolega Todd Lodwick. Ten v Liberci už vyhrál v předchozích individuálních závodech dvě zlaté medaile a mohl zaútočit s celým týmem už na třetí prvenství, ale po skokanské části může na všechno zapomenout. Lodwick také opustil skokanský areál viditelně naštvaný, všechny žádosti o rozhovor s rozzlobeným výrazem ve tváři mlčky přešel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!