Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trápení na střelnici a trestné kolo Charvátové. Češky ve štafetě dojely osmé, zvítězily Norky

Markéta Davidová během závodu v Östersundu. foto: ČTK

Östersund - České biatlonistky po trestném kole Lucie Charvátové skončily ve štafetě Světového poháru v Östersundu osmé. Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková ve druhé polovině závodu posunuly český tým o čtyři příčky vzhůru. Na vítězné Norky nakonec Češky ztratily dvě a půl minuty. Z historického úspěchu se osm a půl sekundy za Norskem radovaly druhé Švýcarky, které pro svou zemi zajistily první stupně vítězů ve štafetě biatlonistek.
  17:01aktualizováno  17:10

Po odjezdu indisponované Veroniky Vítkové zbyly v Östersundu čtyři české biatlonistky, takže složení kvarteta bylo jasné. Závod rozjížděla Jessica Jislová, které se zatím v tomto kole SP příliš nedařilo.

Svůj úsek zvládla solidně, i když se dvěma dobíjeními. Charvátové předávala se ztrátou 52 sekund jako desátá. „Jsem spokojená. Po tom, co jsem tady předváděla, to byl docela dobrý závod,“ řekla České televizi.

Charvátová ale nabrala další více než minutu ztráty. Znovu se totiž ve štafetě nevyhnula trestnému kolu, tentokrát po položce vleže. „Sama moc nevím, co bylo tak úplně špatně. Bohužel, že to padne zrovna na ležku, to by mě nenapadlo,“ uvedla. Pod tlakem byla i při druhé střelbě, kde musela třikrát dobíjet. Navíc jí došly síly v posledním běžeckém kole.

Češky se po jejím úseku propadly na dvanáctou příčku s bezmála dvouminutovou ztrátou. Pak se ale dalším výborným výkonem blýskla bronzová medailistka ze sprintu Davidová, která dobíjela jen jednu ránu a měla na svém úseku druhý běžecký čas těsně za Norkou Tirill Eckhoffovou. „To bych ani nečekala, jela jsem tam dost sama, nebylo to úplně příjemné,“ řekla.

Stáhla zhruba půlminutu a Kristejn Puskarčíkové předávala jako devátá těsně za osmou Ukrajinou. Puskarčíková sice čtyřikrát dobíjela, ale na trati se činila a Ukrajinku nechala za sebou.

Biatlonistky zvládly štafetu o poznání lépe než jejich reprezentační kolegové, kteří v sobotu obsadili 13. příčku. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...