130 let

Trápení vystřídala radost z postupu. Plíšková jde v Paříži do druhého kola. | foto: ČTK

Trápení s Egypťankou. Plíšková s Šarífovou otočila a v Paříži vyzve Ostapenkovou

Sport
  •   14:31
Paříž - Karolína Plíšková jako poslední z českých hráček zahájila své účinkování na Roland Garros. V Paříži proti Egypťance Majar Šarífové neměla úplně svůj den - dlouho bojovala sama se sebou a na kurtu strávila dvě a čtvrt hodiny. Nakonec však po vítězství 6:7, 6:2 a 6:4 postupuje do druhého kola. Do akce v úterý půjde kupříkladu i Novak Djokovič, první zápas čtyřhry čeká Jiřího Veselého.

Ze strany české hráčky to bylo dlouho rozpačité trápení. Až políček v podobě ztraceného setu jako by Plíškovou konečně probudil.

Turnajová dvojka ze začátku rozhodně nepůsobila jako favoritka, a tak se hned první set proměnil v hodinovou bitvu. Egypťanka Šarífová na kurt vtrhla bez rozpaků. Hrála sebevědomě a věřila si. Hrozila liftovaným forhendem, kraťasy i výborným pohybem.

Naopak Plíšková kupila nepřesnosti, zaznamenala šest dvojchyb. Nebyla bez šancí, osm setbolů budiž toho důkazem. Ovšem v rozhodujících chvílích nedokázala udělat poslední krok.

Trápení vystřídala radost z postupu. Plíšková jde v Paříži do druhého kola.
Plíšková jde v Paříži dál.

V závěru prvního setu Plíšková frustrovaně mrskla raketou, za což dostala napomenutí. A o chvíli později prohrála v tiebreaku. Ztratila ho poměrem 9:11. Opět se ukázalo, že Češce zkrácené hry v této sezoně příliš nejdou.

Hrozba blamáže, která začala nabírat reálných obrysů, však Plíškovou nakopla. Čtvrtá hráčka světového žebříčku hned ze začátku druhé sady přidala, třikrát sebrala soupeřce servis a během půlhodiny dovedla set do vítězství 6:2.

Bitva tak měla vyvrcholit až třetí rozhodující sadou.

Tentokrát se pro změnu oklepala Egypťanka, a tak obě hráčky opět sehrály dramatický, téměř hodinu dlouhý duel. Vůbec v tu chvíli nebylo znát, že obě tenistky od sebe dělí v žebříčku 164 míst.

Plíšková i Šarífová si zpočátku poslední sady hlídaly podání. Nechtěly udělat chybu. Zlom nastal za stavu 3:3.

Plíšková jde v Paříži dál.

Česká hráčka dostala soupeřku pod tlak, opět jí však dlouho trvalo, než Šarífovou přemohla. Zahodila pět brejkbolů, až na šestý pokus to vyšlo. Konečně! V tu chvíli Plíšková odskočila na 4:3 a definitivně rozhodla. Dlouhý zápas poté doservírovala do vítězství.

„Bylo to pořádně náročné,“ říkala Plíšková ještě na kurtu. „Nevyužila jsem setboly a nehrála v prvním setu svoji hru, ale v dalších dvou jsem se zlepšila. Jsem ráda, že se mi podařilo postoupit. Věřím, že mi to pomůže a v dalším kole to bude jenom lepší.“

Ve druhém kole se Češka utká s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska, která v Paříži zvládla první kolo poprvé od zisku titulu v roce 2017.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 38 milionů eur):

Muži: Dvouhra - 1. kolo: Berrettini (7-It.) - Pospisil (Kan.) 6:3, 6:1, 6:3, Harris (JAR) - Popyrin (Austr.) 6:4, 6:4, 7:6 (9:7).

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Karolína Plíšková (2-ČR) - Šarífová (Eg.) 6:7 (9:11), 6:2, 6:4, Hibinová (Jap.) - Kosťuková (Ukr.) 6:4, 6:0, Ostapenková (Lot.) - Brengleová (USA) 6:2, 6:1, Bogdanová (Rum.) - Babosová (Maď.) 6:4, 6:2, Collinsová (USA) - Niculescuová (Rum.) 2:6, 6:2, 6:1, Van Uytvancková (Belg.) - Petersonová (Švéd.) 2:6, 6:3, 6:1.

Autoři: ČTK