Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Trať je perfektní, na startu mě uvidíte, řekl Štybar o MS v cyklokrosu

Sport

  15:47
PRAHA - Dlouho mlžil a dotazy zodpovídal univerzální odpovědí: "Rozhodnu se až na poslední chvíli." Tři dny před startem světového šampionátu v cyklokrosu se však Zdeněk Štybar definitivně rozhoupal: Ano, v Hoogerheide budu na startu stát.

Zdeněk Štybar foto: ČTK

"Určitě mě na startu v neděli uvidíte, trať je perfektní," prohlásil bývalý dvojnásobný mistr světa pro server MTBS.cz. Jedna ze Štybarových obav totiž směřovala právě k podkladu a počasí. Kdyby mělo pršet a cyklokrosový závod o duhový dres by se změnil na běžecký, pak by 28letý člen elitní stáje Omega Pharma-Quick Step nestartoval. Týden před startem své silniční sezony na Mallorce totiž nechtěl riskovat potíže.

Jenže počasí v Nizozemsku je ideální a Štybar tak vyrazí k pokusu dobýt třetí světový titul. "Kdybych si měl vybrat, na jaké trati bych chtěl závodit, aby mi seděla na sto procent, tak to bude právě tahle v Hoogerheide," dodal.

Už od podzimu, kdy Štybar oznámil, že znovu v období kolem Vánoc nastoupí k několika krosovým závodům, se o jeho startu na mistrovství spekulovalo. Jednak proto, že trať v Hoogerheide je rychlá, silničářská, a taky proto, že leží jen 12 kilometrů od jeho belgického domova v Essenu.

"Ve středu jsem přiletěl z Mallorky a teď jsem byl poprvé na trati. Rozhodnutí padlo opravdu až tady, když jsem objel nějakých patnáct okruhů," říkal Štybar. "I když si spousta lidí myslela, že blufuju, že už to vím a že se připravuju. Ale jistý jsem si byl fakt až tady po prvním kole, když jsem měnil pneumatiky na kole z těch na bláto za ty na suchý podklad. Řekl jsem si: OK, tohle je dobré, do toho jdu."

Myslím si, že jsem v dobré kondici

Motivace má Štybar dost. Jednak proto, že loni na šampionátu v americkém Louisville nestartoval, a taky proto, že by rád vylepšil svůj zdejší výsledek z roku 2009. Tehdy byl favoritem na titul, vyfoukl mu ho však Belgičan Albert.

"To umístění bych samozřejmě hrozně rád vylepšil," ujistil Štybar. "Bude to ale strašně těžké, technický závod, navíc má v sobotu pršet, takže se trať asi trochu změní. Měl jsem obavy, když jsem četl články, že se tady bude hodně běhat a že trať není vyloženě na mě."

Přesto si Štybar řekl, že vábení cyklokrosu vyslyší. Z tepla přiletěl tak jako tak, v úterý po šampionátu měl totiž v plánu vyzkoušet si i některé pasáže z jarní klasiky Kolem Flander. Ale po shlédnutí cyklokrosové tratě v Hoogerheide říkal: "Krásně to spojím dohromady. A myslím, že jsem v dobré kondici."

Motorem pro Štybara může být jeho psychika, ví totiž, že jeho hlavní cíle leží jinde, na silnici. "Jsem nejklidnější, co si pamatuju," potvrdil serveru MTBS.cz "Čtyři dny před mistrákem jsem býval daleko nervóznější, ale teď to beru s nadhledem a závod si chci užít. Určitě tady bude ojedinělá atmosféra."

Naopak nevýhodou bude Štybarova startovní pozice. Při nepravidelných "návštěvách" terénu přišel o výhodné místo mezi favority a bude se muset prodírat zezadu. "Což je nevýhoda, když pojedeme proti celému belgickému týmu," připomněl. "Už několikrát se to ukázalo jako hodně těžké. A taktika? Sám jsem zvědavý. Zaslechl jsem, že by se měla v belgickém týmu dělat koalice proti Nijsovi, takže by se to mohlo celé pěkně zamíchat."

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...