Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Třeba je Semenyaová výjimečný talent jako Usain Bolt, říká Kratochvílová

Sport

  11:27
PRAHA - Budu jí přát hodně štěstí, už si toho užila až dost, říká světová rekordmanka Jarmila Kratochvílová o jihoafrické atletce Caster Semenyaové. Loňská světová šampionka nemohla jedenáct měsíců závodit, protože Mezinárodní atletická federace zkoumala, zda jde o ženu, či muže...

Caster Semenyaová. foto: Reuters

Jak se vám líbí rozhodnutí Mezinárodní atletické federace? Na sextesty jihoafrické atletky se čekalo jedenáct měsíců...
Jestli se to konečně vyřeší, tak je to úplně v pořádku. Už na začátku, když se mě mnoho novinářů na tuto závodnici ptalo, tak jsem se spíš přikláněla k tomu, že je v pořádku, že to je žena. V Berlíně to byl sice velký výkon na osmnáctiletou atletku, ale já vždy zastávám názor, že se můžou narodit výjimeční lidi, kteří budou podávat výjimečné výkony.

Takže vás vůbec nenapadlo, že by mohlo být něco špatně?
Zpočátku ne. Hodně se totiž mluvilo spíš o vzhledu závodnice než o výkonu. O

Kauza Semenyaová

- Devatenáctiletá jihoafrická sprinterka Caster Semenyaová vyhrála loni na mistrovství světa v Berlíně zlato v běhu na 800 metrů.

- Časem 1:55,45 zaostala jen něco málo přes dvě vteřiny za světovým rekordem Kratochvílové.

- Už před šampionátem ale odborníci zpochybnili její pohlaví. Upozorňovali na hrubý hlas a mužskou muskulaturu.

- IAAF nařídila sextesty, které trvaly jedenáct měsíců. Po celou dobu nemohla závodit s ženami.

- Tento týden padl konečný verdikt: Semenyaová je žena, a může opět startovat na závodech.

tom, že působí spíš mužským dojmem, a ne ženským. Ale my přece nevíme, v jakých podmínkách ona žije. Ty články v novinách mě opravdu trochu znejistěly, ale stále jsem opakovala, že to je ženská, a zařadila ji do speciální kategorie výjimečných lidí, jako je třeba Bolt, který běhá také mimořádné časy. I když je pravda, že po dlouhodobější přípravě než tato závodnice.

Je to adeptka na překonání vašeho světového rekordu?
Já jsem si myslela, že první, kdo rekord překoná, bude už Keňanka Pamela Jelimová, která byla také před dvěma lety mladá a rychlá. Odběhla mnoho závodů a téměř na každém vyhlašovala pokus o překonání světového rekordu, vyhrála olympiádu a přiblížila se mému času na třiasedmdesát setin vteřiny. Ale pravda byla jiná. Asi nezvládla to obrovské množství peněz a vytratila se. Trénink asi zvládla, ale ne to ostatní. Teď budu podobně sledovat i Semenyaovou. Mohla by mě překonat už brzo.

Ona bude ještě pod větším tlakem. Pravděpodobně v budoucnu bude už vždy bojovat s předsudky...
Psychicky to na ní muselo zanechat velké následky. Je přespříliš mladá na to, aby ten tlak kolem sebe zvládla. Nikdo neví, jak na ni budou pohlížet závodnice, trenéři. Určitě ale bude zajímavým objektem pro pořadatele, a proto ji budou hodně zvát. Druhá věc je, jak během toho roku trénovala, jaké měla podmínky.

Rok ale nezávodila. Může se vrátit ve stejné formě?
Neznám její přípravu, ale je to abnormální talent. Jestli se dokázala takhle zlepšit na osmistovce i patnáctistovce, tak v ní musí být hodně dobrá.

Chtěla byste, aby rekord po sedmadvaceti letech konečně padl?
Ten rekord už je hodně starý. Ale přiznám se, že je stále příjemné vidět svoje jméno na světelné tabuli. Samozřejmě jsem při každém závodě nervózní a sleduju každý metr. A když skončí atletická sezona, tak si říkám, že je to dobře, že rekord ještě zůstává v Česku.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!