130 let

Aleš Valenta | foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Třeba se na jaře rozloučím

Sport
  •   9:07
PRAHA - Dost možná, že se olympijský vítěz ze Salt Lake City, akrobatický skokan Aleš Valenta, chystá na poslední sezonu. V Kristových letech už ho prý poněkud zmáhá věčné balení a cestování.

Kdo si víc přeje konec kariéry: Vy, anebo spíše rodina?
Žena mi říká, ať skáču, dokud mě to bude bavit. Jenže já se cítím každým rokem víc a víc unavenější. Jen balím a cestuju, pořád dokola. Už si neodpočinu ani v létě. Chci se také víc věnovat rodině, manželce Elen a dětem.

Kdy se definitivně rozhodnete?
Nejspíš po sezoně. Jestli zimu přežiju ve zdraví, společně se s rodinou dohodneme co dál.

Léto provázely tradičně jisté tahanice o znění reprezentační smlouvy. Jaký máte názor na situaci boulařky Nikoly Sudové, které podle jejích slov svaz dluží peníze za loňskou sezonu?
Je zřejmé, že na svazu není dostatek financí. Pouze státní peníze asi nestačí, na svazu by proto měli nejspíš sehnat sponzory.

Vy jste problémy s podpisem smlouvy neměl?
Měl. Nabídli mi smlouvu, podle níž chtěli reklamní plochy, s tím, že by mi platili Světový pohár. Jenže já potřebuji také na chleba...

Jak jste se nakonec dohodli?
Kdyby mi řekli: buď to bude takhle, nebo nic, tak by nebylo nic... Zkrátka jsme si po čase porozuměli lépe... Smlouvu jsem podepsal, ale přestože můj trenér Pavel Landa dostává peníze z úseku, když se mnou vyjede ven, platím ho ze svého.

Jak se daří vašemu kolenu, které vám zkomplikovalo olympijské hry v Turíně?
Mám ho vyléčené, ani jsem s ním nemusel na operaci. V létě jsem hrál tenis, jezdil na motorce i windsurfingu a problémy jsem neměl. Tak snad bude v pořádku.

Také jste prý zkusil novou variantu trojného salta s pěti vruty...
Do prvního a třetího salta jsem zařadil dva vruty a bylo to jednodušší, než jsem si myslel. V zimě ale budu s pěti vruty šetřit. Není lehké je skákat, potřebujete k nim mít vše perfektní. Před olympiádou jsem si říkal, že bych je už měl skočit, a pak jsem se ve Špindlu zranil...

Změnil cosi ve vašem životě fakt, že se po dlouhé době připravujete na zimu už nikoli v roli úřadujícího olympijského šampiona?
Mám snad jen trochu větší klid. O to menší ho mám ale doma, protože děti rostou. Tahle situace mně ale maximálně vyhovuje.

Ve Světovém poháru se bude skákat i systémem „head to head“, tedy vyřazovacím způsobem jeden proti druhému. Těšíte se?
Pro diváky a televizi je to super věc. Pro náš sport je ale přínos sporný. Určitě bude tenhle systém znamenat výhodu pro skokany, kteří dokážou taktizovat. Kdo vyhraje, postupuje dál a znovu se pak začíná od nuly. Zdá se mi, že pro nás to moc výhod nemá. Nevím, jestli mi tenhle systém bude vyhovovat.

Na co si v sezoně troufnete?
Špička se stále rozšiřuje, spousta skokanů se na ty nejlepší dotahuje. Rád bych v zimě skákal jako v létě. Když zdraví dá, tak bych se chtěl pohybovat na nejvyšších příčkách...

Autor: