Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Trenér kajakářů: Medaile je jako pohádka

Sport

  11:51aktualizováno  11:51
LONDÝN (od zpravodaje LN ve Velké Británii) - Nadšení z bronzu svých svěřenců neskrýval trenér bronzových kajakářů Karel Leština. "Pro nás kajakáře je to první medaile, kterou jsme na olympijských hrách získali. Je to fantastické," radoval se.

Čtyřkajak: Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba foto: ČTK

Byla to taktika začít zvolna?
Spíš jsme se domlouvali, aby se drželi v poli vepředu. Aby moc neztráceli ze začátku. Start Australanů, Maďarů a Slováků byl hodně rychlý. Ale pak to kluci naštěstí dojeli.

Kdo má jakou roli?
Daniel Havel  - ten udává tempo. To je hlava. Ten to musí zvládnout hlavně hlavou, aby se závod nerozjel moc rychle nebo pomalu. Aby se třeba ta loď někde moc nezbláznila. A ty další to jsou spíš motory. Lukáš Trefl sedí druhej - ten má za úkol, kdyby tempo uvadalo, tak ho zvedat a toho háčka vepředu podržet. Pepik Dostál a Honza Štěrba to jsou motory, který tu loď tlačí. Ty se snaží těm vepředu tu roli ulehčit.

ČTĚTE TAKÉ

Jsou rozdílní i charakterově?
Určitě si sedí. Jsou kamarádi, není mezi nimi žádný problém. Pepik je trochu mladší. Tomu je devatenáct, Honzovi Štěrbovi je jedenatřicet. Pepik je takový velký dítě, ale velkej bejk.

Pro Štěrbu, který málem na olympiádu nejel (původně byl obviněn z dopingu), je to taková pohádka...
Rozhodně. Ale pro nás všechny i ostatní kluky a trenéry. To, co se dělo, bylo hrozné. Jednou měl jet, jednou ne. Pak se ještě Daniel zranil a musel přijet náhradník. Tohle je opravdu fantastický.

Nepochyboval jste, jestli má jet po tom všem Štěrba?
Pochybnosti jsem ani neměl. Ti kluci na lodi nejlíp cítí, jak ta loď s ním jede. A to je rozhodující. S břehu se to blbě posuzuje.

Před cílem byly posádky vpředu hodně natěsnané…
Já už jsem řval od pětistovky. Pak už jsem věřil, že to dojedou.

Nebál jste se, že to poznamená psychiku, když závodníci neznají tak dlouho složení své lodi?
Po závodech v Račicích, ve kterém zajeli skvělý čas, mě to hodně nakoplo. A byla to vzpruha i pro ně. Ta loď jim jela výborně.

Proč kajakáři mají medaili až teď?
Sešli se tady čtyři osobnosti, který si sedly. Mají silný záběr a věděly za čím šly.   

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...