Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Trenér Petrásek: Není mi jedno, že mě Bauer opustil

Sport

  19:00
PRAHA - Zůstane Lukáš Bauer i v této zimě českým běžcem na lyžích číslo 1, anebo se ho z dosud neotřesitelného trůnu pokusí sesadit čerstvý choť sestry cyklisty Kreuzigera Martin Jakš? Cosi měl naznačit sobotní úvodní závod Světového poháru v norském Sjusjönu. Jenže Bauer se z něj v pondělí kvůli nachlazení odhlásil. Reprezentační trenér Miroslav Petrásek (45) o rivalitě obou elitních lyžařů ale moc dobře ví.

Lukáš Bauer foto: Reuters

Před rokem svírala běžecké lyžování třaskavá atmosféra, protože funkcionáři hodlali reprezentaci razantně snížit přísun peněz. Letošek se jeví klidnější?Snažíme se, aby byl klidnější. Přestože loni byla atmosféra skutečně třaskavá, stejně jsme nakonec nic moc neprosadili. Alespoň jsme ale upozornili na to, že není možné náš tým zmenšovat, protože pak bychom už nemohli světu konkurovat. Myslím si, že v současné situaci máme na to, abychom v zimě uspěli.

Bauer po skončení minulé sezony připustil, že jste si trochu lezli na nervy, a začal se připravovat s německými lyžaři. Zklidnil se tím i váš vzájemný vztah?
Nemáme spolu žádný problém. Lukáš se sice připravuje s Němci, ale na reprezentačních srazech všichni, a tedy i on, trénují podle mých plánů. Loni si každý jezdil tak trochu podle svého a maličko se nám tak situace vymkla z ruky… Teď se zdá, že všechno funguje. Lukáš zatím lyžoval výborně a do doby, než ho skolila nemoc, vypadal spokojeně.

Především při poslední Tour de Ski byla patrná rivalita mezi nejlepšími českými běžci Jakšem a Bauerem. Vnímáte napětí mezi nimi i na prahu nové sezony?Martin a Lukáš jsou odlišné povahy a každý jde svojí cestou.

To jste se ale z odpovědi poněkud vykroutil. Tak jinak – kdyby mezi nimi v zimě došlo opět k jistému pnutí, jak můžete vy, coby reprezentační kouč, zasáhnout?Jako trenér těžko. Čím víc bych do věci vstupoval, tím víc bych ji hrotil. Lukáš třeba v minulé zimě otráveně prohlásil, že už je u nás "jen" lyžař číslo dvě. On je ale přece pořád jednoznačně jednička! Skutečný lídr týmu. S Martinem by měli především ctít heslo přej a bude ti přáno. Já se je snažím nějakým způsobem řídit, ale někdy je to fakt hrozně těžké… Každopádně budu rád, když Jakšík i Lukáš budou jezdit ve svěťáku do desátého místa. A je mi jedno, kdo z nich skončí třeba třetí a kdo pátý. Horší by bylo, kdyby jezdili na dvacátých místech a byli spokojeni s tím, že jeden porazil druhého. My přece závodíme se světem, a ne mezi sebou.

Kdyby ale Bauer patřil mezi klidné sportovce bez emocí, možná by zase tak dobře nelyžoval…
Přesně tak. Zdravé naštvání je někdy i dobré. Faktem ale je, že Lukáš se někdy umí naštvat až zbytečně moc. Taky to ale nemá zrovna jednoduché; je pořád pod dost velkým tlakem.

Hodláte i letos Bauera s Jakšem ubytovávat spolu na pokoji?
(směje se) Samozřejmě. Tím spíše snad budou táhnout za jeden provaz. Lukáš spal na jednolůžáku jen na mistrovství světa v Oslu a při Tour de Ski, aby měl klid. Až Jakšík vyhraje pár svěťáků, tak ho třeba čeká to samé…

Necítíte na prahu sezony přece jen pocit nespravedlnosti z faktu, že vás Bauer opustil?
Zažili jsme toho spolu spoustu špatného i dobrého, ale Lukáš vždycky zůstane lyžařem, kterého jsem vychoval. Na jednu stranu si myslím, že je dobře, když kráčí svojí cestou, na druhou stranu… Řeknu to takhle – úplně jedno mi to není. Už jsem si nemyslel, že bude měnit trenéra. Každopádně se mu ale budu dál snažit pomáhat.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...