130 let

Neúspěšná sezona vyvrcholila porážkou ve finále Poháru ČMFS. | foto: Petrášek Radek, ČTK

Trenér Večeřa povede Baník Ostrava

Sport
  •   14:19
OSTRAVA - Neuspokojivé výsledky předloňského mistra Gambrinus ligy, fotbalistů Baníku Ostrava, přiměly vedení ke změně trenéra. Pavla Hapala střídá na lavičce dosavadní kouč Jihlavy Karel Večeřa.
Večeřa uzavřel na Bazalech dvouletou smlouvu s opcí a na lavičce vystřídal Pavla Hapala. Řekl to dnes předseda představenstva Jakub Kahoun.

Večeřův příchod na ostravskou lavičku se v kuloárech přetřásal týdny, až dnes byl však oficiálně potvrzen. O asistentech bývalého dlouholetého trenéra Brna nebo Drnovic se rozhodne v nejbližších dnech.

Žhavým kandidátem na tento post je někdejší ostravský fotbalista Viliam Hýravý, který jako spolupracovník Františka Komňackého přivedl k prvnímu mistrovskému titulu v historii tým Ružomberku. Asistent u slovenské reprezentační dvacítky však není jediným adeptem.

Baník má v rukávu minimálně dalšího vážného aspiranta, který má ale smluvní závazky v jiném klubu.

"Těch kandidátů je víc. Vyřešit to chceme co nejdříve, ale na druhou stranu letní příprava začíná až za dva týdny, takže nejsme v časovém presu," uvedl Kahoun.

Večeřa měl do Ostravy v minulosti už dvakrát nakročeno, jednání však byla dotažena až na třetí pokus. Na Bazalech ho čeká spousta práce: klub totiž po nevýrazné sezoně opět touží po účasti v pohárové Evropě.

"To je cíl číslo jedna. Pak chceme, aby zatraktivnil herní styl a vrátil na stadion diváky," řekl Kahoun. Podle náznaků ze zákulisí se Večeřa navíc v daleko větším rozsahu bude věnovat i ostatním celkům v klubu. Na rozdíl od svých předchůdců by měl mít pod širším dohledem i béčko.

"Očekáváme, že bude více propojen s klubem, ale zatím jsme to nijak nekonkretizovali," podotkl Kahoun. Úkoly bude nový kouč plnit s takřka nezměněným mužstvem. Ostrava chce
stabilizovat kádr, proto neplánuje prakticky žádné změny. "Mužstvo potřebuje hlavně klid. Má rozhodně svou kvalitu a jde jen o to, aby to ze sebe dostalo," řekl Kahoun.

K týmu se na začátku letní přípravy přidá zřejmě pět hráčů, kteří přijdou zpět z hostování: obránci Aleš Neuwirth s Tomášem Markem z Kladna, brankář Antonín Buček a útočník Róbert Zeher z Blšan a stoper Roman Švrček z Vítkovic.

Krajní obránce Josef Hoffmann by se měl naopak vrátit do Kladna. "Jednáme, aby zůstal u nás," sdělil Kahoun. Podle zákulisních informací by ho klub mohl vyměnit za gólmana Petra Vaška, který ve středočeském klubu na jaře hostoval. Letní přípravu ostravští fotbalisté zahájí 16. června.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK