Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Trenér za to nemůže, říká po bolestivé sezoně Sáblíková

Sport

  15:29aktualizováno  15:39
Má za sebou atypickou sezonu, během níž poprvé musela řešit opravdu závažný zdravotní problém. S bolestmi zad se ale rychlobruslařka Martina Sáblíková vyrovnala obdivuhodně, takže v závěru minulého týdne mohla na mistrovství světa na individuálních tratích v Soči přidat do sbírky zlato na 5000 a stříbro na 3000 metrů.

Martina Sáblíková foto: Reuters

Nejcennější kov s pořadovým číslem deset a čtrnáctou a patnáctou medaili ze světových šampionátů vůbec. "Od ledna jsem se prala nejen se soupeřkami, ale i se zdravím, to pro mě bylo něco nového," přiznala královna rychlých nožů po návratu z dějiště budoucí zimní olympiády. "Takže to bylo i o nových zkušenostech. Někdy záda bolela hodně, ale jsem ráda, že taková sezona přišla - člověk se aspoň poučí do dalších let," dodala pětadvacetiletá dívka, která už si na zdravotní potíže nestěžuje. "Zlepšilo se to rapidně, takže věřím, že brzy opět nastane naprosto ideální stav."

Ponaučení si ze všeho vzala jediné. "Teď už vím, že když se mi něco podobného přihodí, musím to řešit hned a nemyslet si, že všechno zvládnu sama. A že to musím konzultovat s lékaři, protože jinak je problém větší a větší," pokývala hlavou závodnice, která sice opět ovládla celkové pořadí Světového poháru na dlouhých tratích, ale na ME ve vícebojích právě kvůli zmíněným potížím skončila čtvrtá a poprvé od roku 2006 tak nezískala cenný kov, a z MS ve vícebojích ji kvůli léčení trenér Petr Novák odhlásil.

FOTOGALERIE

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková

"Jsem ale ráda, že to přišlo. Nebyla jsem na takovou situaci připravená, teď už vím, že podobným problémům je třeba předcházet."

Novák si nemyslí, že by svou svěřenkyni dostal do potíží příliš tvrdým tréninkem. "V internetových diskusích někteří lidé už sedm let píší, že Novák Sáblíkovou náročnou přípravou sežere a za rok už Martina nebude závodit. A vidíte, jezdí pořád. Pokud nebudeme trénovat na její hraně, nebudeme nejlepší. Pak se něco stane a všichni křičí, že Novák je ras. A přitom trénujeme míň než jiné špičkové závodnice," pokýval hlavou.

Ani Sáblíková trenéra neobviňuje. "To já si přidávala, ale tělo to holt nevydrželo." Ani jednou ji prý ale nenapadlo, že by sezonu ´odpískala´. "Asi jsem trochu blázen, protože když mě něco bolí, tak se snažím překonat to. Teď už vím, že tudy cesta nevede," usmála se.

Podle lékařky Marie Bulíčkové, která o Sáblíkovou od vzniku jejích potíží pečovala, nejsou bolavá záda ničím mimořádným. "Celosvětově tím trpí 98 procent dospělé populace. A u rychlobruslařů je riziko veliké, protože když se řítíte padesátikilometrovopu rychlostí do zatáčky, tak záda dostávají hodně zabrat. Ale teď už je Martina v dobrém stavu, všechno se zlepšuje," konstatovala.

Nyní Sáblíková spolu s Karolinou Erbanovou, která se ve své premiérové sezoně mezi seniorkami dočkala povzbuzení v podobě celkově třetího místa ve Světovém poháru na kilometrové trati, nastupují do do lázní.

"Holky tam budou dva týdny, určitě se dají do pořádku natolik, abychom do přípravy na olympijskou sezonu mohli vykročit naplno a ne pouze na půl plynu, jako tomu bylo s Martinou od ledna. Po třech týdnech volna se začneme chystat v domácích podmínkách - využijeme k tomu objekt ministerstva vnitra v Kašperskuých Horách, kde je i kvalitní regenerace. Kašperky jsou v nadmořské výšce tisíc metrů, budeme tím kopírovat přípravu v italském Collalbu," naplánoval Novák.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!