Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Trénovat volejbalové reprezentace chce i Brazilec

Sport

  22:25
PRAHA - Šestnáct kandidátů včetně sedmi Čechů zůstalo ve hře o pozici trenérů u volejbalových reprezentací. Mezi nimi jsou i dosavadní kouč mužů Jan Svoboda a žen Jiří Šiller, kterým na konci minulého roku vypršely smlouvy.

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy foto: ČTK

Od středy 1. února povede šestičlenná výběrová komise svazu s kandidáty pohovory. Původně se do výběrového řízení přihlásilo 20 zájemců, přihlášky čtyř z nich ale neměly potřebné náležitosti. Ve hře jsou také tři kouči z evropské volejbalové bašty Itálie, ale i jeden z Brazílie.

"I když já osobně preferuju spíš české trenéry, úroveň připravenosti zahraničních, co se týče koncepce, přesahuje úroveň českých," řekl Zdeněk Haník, předseda volejbalového svazu a bývalý trenér národního týmu.

O reprezentaci mužů mají zájem z českých odborníků českobudějovický Svoboda, příbramský Petr Brom, Milan Fortuník, Josef Smolka z Benátek nad Jizerou a Martin Demar působící ve francouzském Nantes. Z cizinců Ital Flavio Gulinelli z Cunea, Belgičan Vital Heynen z Maaseiku, Brazilec Mauricio Paes z francouzského Tours, kde vede reprezentanty Petra a Davida Konečné, a také Slovák Ivan Husár.

České volejbalistky by chtěli trénovat Šiller, Luboš Bednář, Slovák Marek Rojko, Italové Carlo Parisi (v klubu Busto Arsizio vede Havlíčkovou s Havelkovou) a Bruno Napolitano (manžel reprezentantky Šenkové), dále Němec Jan Lindenmair a Belgičan žijící v Nizozemsku Jean-Pierre Staellens.

Pohovory s kandidáty jsou naplánovány do pondělí 6. února, Brazilec Paes kvůli rodinným problémům dorazí později. První reprezentační akcí bude v červnu Evropská liga.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...