130 let
Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy

Čeští volejbalisté na mistrovství Evropy | foto: ČTK

Trénovat volejbalové reprezentace chce i Brazilec

Sport
  •   22:25
PRAHA - Šestnáct kandidátů včetně sedmi Čechů zůstalo ve hře o pozici trenérů u volejbalových reprezentací. Mezi nimi jsou i dosavadní kouč mužů Jan Svoboda a žen Jiří Šiller, kterým na konci minulého roku vypršely smlouvy.

Od středy 1. února povede šestičlenná výběrová komise svazu s kandidáty pohovory. Původně se do výběrového řízení přihlásilo 20 zájemců, přihlášky čtyř z nich ale neměly potřebné náležitosti. Ve hře jsou také tři kouči z evropské volejbalové bašty Itálie, ale i jeden z Brazílie.

"I když já osobně preferuju spíš české trenéry, úroveň připravenosti zahraničních, co se týče koncepce, přesahuje úroveň českých," řekl Zdeněk Haník, předseda volejbalového svazu a bývalý trenér národního týmu.

O reprezentaci mužů mají zájem z českých odborníků českobudějovický Svoboda, příbramský Petr Brom, Milan Fortuník, Josef Smolka z Benátek nad Jizerou a Martin Demar působící ve francouzském Nantes. Z cizinců Ital Flavio Gulinelli z Cunea, Belgičan Vital Heynen z Maaseiku, Brazilec Mauricio Paes z francouzského Tours, kde vede reprezentanty Petra a Davida Konečné, a také Slovák Ivan Husár.

České volejbalistky by chtěli trénovat Šiller, Luboš Bednář, Slovák Marek Rojko, Italové Carlo Parisi (v klubu Busto Arsizio vede Havlíčkovou s Havelkovou) a Bruno Napolitano (manžel reprezentantky Šenkové), dále Němec Jan Lindenmair a Belgičan žijící v Nizozemsku Jean-Pierre Staellens.

Pohovory s kandidáty jsou naplánovány do pondělí 6. února, Brazilec Paes kvůli rodinným problémům dorazí později. První reprezentační akcí bude v červnu Evropská liga.

Autor: ČTK