Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Trest platí v plném rozsahu

Sport

  17:16
PRAHA - Válka o Kubinu pokračuje. „Výkonný výbor svazu nemá žádné kompetence zasahovat do chodu a řízení extraligy,“ říká ředitel extraligy Stanislav Šulc, který včera zaslal LN oficiální prohlášení, s kterým se ztotožnilo devět klubů.

Pavel Kubina foto: AFP

Manažer reprezentace Zbyněk Kusý představil v úterý ráno po příletu ze zámoří dohodu, která snížila trest Pavla Kubiny na polovinu. Podle Kusého tak padla překážka, že by Kubina nemohl jet na olympijské hry v Turíně.

„Respektuji, že právem svazu je zařadit Kubinu do olympijského týmu, ale nemůžou po půl roce měnit rozhodnutí APK. To prostě nejde,“ tvrdí Šulc.

Bude-li někdy v budoucnu Kubina chtít naskočit do extraligy, musí podle Šulce dodržet rozhodnutí APK. „Už uplynuly všechny termíny pro odvolání. Není nic a nikdo, kdo by to mohl změnit,“ konstatuje Šulc.

Svaz ledního hokeje se do více než půl roku staré kauzy vložil na podzim. Extraliga totiž nemá žádnou pravomoc, jak donutit Kubinu k uhrazení pokuty. Šéf svazu Vratislav Kulhánek oznámil, že pokud Kubina do 10. prosince pokutu neuhradí, tak nebude zařazen do týmu pro únorové olympijské hry.

Koželuh: Nemělo se to dostat ven
Po setkání Kubiny, Kusého a reprezentačního kouče Aloise Hadamczika před týdnem v Americe zveřejnil Kusý zprávy o kompromisu.

„APK přenesla řešení na svaz,“ souhlasí s urovnáním sporu Aleš Pavlík, generální manažer Vítkovic, za něž Kubina hrál. Jenomže na jeho straně jsou jen Slavia, Liberec, Třinec a Pardubice. „Kdo změnil rozhodnutí APK, tak to udělal neoprávněně,“ myslí si generální manažer Litvínova Václav Hořejší.

„Musí dojít k jednání na základě smlouvy mezi APK a svazem,“ říká prezident APK Luboš Koželuh. „Že se to dostalo ven, je nedopatření. Stanovisko devíti klubů není, že by měl Kubina zaplatit 200 tisíc, ale že se má postupovat podle pravidel,“ myslí si Koželuh. Podle Koželuha mají kluby vůli spor kompromisně urovnat. „Když je snaha najít řešení, tak se najde,“ je přesvědčen prezident APK.

„Trest jednoznačně zůstává stejný. Pokud to nemá skončit tak, že hokejové řády prohlásíme za cár papíru, který hodíme do koše, tak to jinak být nemůže,“ tvrdí však Šulc.

„Vadí nám ten princip, že svaz zasáhl do trestu, který udělila APK,“ říká mluvčí HC Hamé Přemysl Vícha. „Souhlasím se Šulcem, pokuta byla dána APK. Víc bych se v tom ale nerad pitval,“ uvádí znojemský prezident Jaroslav Vlasák.

Situací se zřejmě bude zabývat APK. „Asi se to objeví jako bod na jednání,“ předvídá Hořejší. „Budeme požadovat vysvětlení,“ přidává se Vícha.

„Za vším, co jsem řekl, si stojím. Řešil jsem úkol, který jsem dostal od výkonného výboru, a vše jsem konzultoval s panem Kulhánkem,“ uvedl však pro ČTK Kusý.

Kauza začala v dubnu, kdy Kubina během extraligového semifinále mezi Vítkovicemi a Zlínem obvinil bez důkazů sudího Bolinu z uplácení a od disciplinární komise Asociace profesionálních klubů (APK), která řídí extraligu, dostal rekordní pokutu 200 tisíc a stop na 15 zápasů. Kubina trest odmítl s tím, že s ním z principu nesouhlasí.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...