Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Třetí doping na Tour, Mayo měl test na EPO

Sport

  21:58
MADRID - Španělský cyklista Iban Mayo je třetím závodníkem, který měl během Tour de France pozitivní test na doping, konkrétně zakázanou látku erythropoietin (EPO). Uvedla to jeho stáj Saunier Duval, která vyhlášenému vrchaři pozastavila činnost.

Španělský cyklista Iban Mayo. foto: JOE KLAMARAFP

Mayo neprošel dopingovou kontrolou 24. července, kdy byl na Tour volný den, uvedla Mezinárodní cyklistická unie. Devětadvacetiletý jezdec skončil v celkovém pořadí na 16. místě se ztrátou 27 minut na vítězného krajana Alberta Contadora.

S Tour je spojen jeden z největších Mayových úspěchů v kariéře. V roce 2003 vyhrál etapu zakončenou proslulým stoupáním do lyžařského střediska Alpe d'Huez a celkově obsadil šesté místo.

Během letošního závodu byli kvůli dopingovým nálezům vyloučeni Kazach Alexandr Vinokurov a Ital Cristian Moreni. Provalil se i prohřešek Němce Patricka Sinkewitze, který měl pozitivní test krátce před zahájením závodu. V posledním týdnu byl svou stájí odvolán vedoucí Dán Michael Rasmussen, který v přípravě opakovaně nenahlásil místo svého pobytu a zmeškáním mimosoutěžních odběrů porušil pravidla.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...