Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

O třetí titul v řade si Češky nezahrají. Šafářová konec neodvrátila

B. J. King Cup

  10:45aktualizováno  14:58
PALERMO - České tenistky budou letos ve finále Fed Cupu chybět a nezískají cennou trofej potřetí za sebou. Rozhodla o tom porážka Lucie Šafářové ve čtvrté dvouhře semifinále v Itálii s domácí Robertou Vinciovou. Česká hráčka v souboji týmových dvojek, který byl kvůli nedělnímu dešti přeložen na dnešek, podlehla po boji 3:6, 7:6 a 3:6. Obhájkyně titulu prohrály v Palermu 1:3, závěrečná čtyřhra už se hrát nebude.

Lucie Šafářová. foto: ČTK

Šafářová předvedla výkon na hranici svých možností a porážku oplakala. "Jsem strašně smutná. Mrzí to strašně, když jsem byla velmi blízko. Nechala jsem tam úplně vše, co šlo. Když ten výsledek není pozitivní a celý tým prohraje, je to těžké," řekla. Češky prohrály ve Fed Cupu poprvé po sedmi zápasech, předchozí porážku utrpěly před třemi lety také v semifinále v Itálii. Od té doby soutěž dvakrát ovládly, třetí prvenství ale nepřidají.

Domácí Italky jim zároveň oplatily prohru z loňského semifinále a mohou se těšit na finále s Ruskem. Kapitán Petr Pála byl navzdory porážce na hráčky hrdý, jak se dokázaly zvednout po sobotních porážkách. "Věděli jsme, že nejde vyhrávat do nekonečna. Měli jsme těžkého soupeře venku na antuce. Myslím, že po sobotě hodně lidí holky asi zatracovalo, ale ty se nechtěly vzdát a ukázaly velké srdce. Včera se to Petře podařilo a Lucka nebyla vůbec daleko od vítězství," uvedl Pála.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Po výhře Petry Kvitové nad Sarou Erraniovou v jediném odehraném nedělním duelu české tenistky věřily, že se jim poprvé povede dokonat obrat z 0:2. Začátek ale Šafářové nevyšel. V šestém gamu měla první krizi a nakonec ji to stálo celý set. Stav 0:30 při svém servisu ještě stačila srovnat, pak ale nabídla soupeřce brejkbol dvojchybou a Italka ho využila, když šťastně trefila forhendem základní čáru. V následné hře za stavu 2:4 pro změnu česká dvojka vedla 30:0, vypracovala si také brejkbol, ale Vinciovou podrželo podání.

Šafářová: Dala jsem jí šanci vrátit se do hry

Češka zahrála další dvojchybu a o fiftýn později přišla hned o svůj první servis v druhé sadě. Pětadvacátá hráčka světa Šafářová ale nesložila zbraně a ve čtvrtém gamu si vzala podání zpět. V prořídlém hledišti ji mohutně povzbuzovaly dvě skupinky českých fanoušků, kteří na Sicílii zůstaly. Šafářová zpřesnila hru, zvýšila důraz a zatlačila světovou dvanáctku do obrany. Tři vítězné míče za sebou jí vynesly za stavu 4:3 tři brejkboly a poslední z nich proměnila. Následně měla možnost sadu dotáhnout do vítězného konce, ani jeden ze dvou setbolů ale nevyužila. Při druhém dala dvojchybu.

Italka vyrovnala na 5:5 a v dlouhé jedenácté hře získala po boji brejk. Šla podávat na výhru v celém souboji, Šafářová ale zabojovala a Vinciová, žijící v Palermu, jí darovala hru dvojchybou. Rozjetá česká dvojka v tu chvíli excelovala a zcela ovládla tie-break. Nijak ji nerozhodilo, když v jeho úvodu ztratila servis, pak totiž zazářila čtyřmi body po sobě. Úvod rozhodující sady Češce opět utekl, prohrané podání jí ale Vinciové nabídla zpět, když při brejkbolu znovu zahrála dvojchybu.

"Hned v prvním gamu jsem měla 30:0 při jejím servisu. Byla trošičku zlomená z té ztráty druhého setu a je škoda, že se mi nepovedlo ji brejknout. Dala jsem jí šanci vrátit se do hry," řekla Šafářová k jednomu z důležitých momentů. Pak na dvorci chvíli působila lepším dojmem, jenže v osmém gamu udělala dvě chyby a nepříznivý stav 0:40 při vlastním podání byl nad její síly. I když o game později odvrátila dva mečboly, třetí už Italka využila. "Za stavu 3:3 jsem měla při jejím podání 30:15 a ona pak dala tři esa. Tím se to trošičku zlomilo, nakoplo ji to," dodala Šafářová.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...