130 let

Přidej! Lukáš Bauer na trati. | foto: Reuters

Třetí maraton za dva týdny. Přesto Bauer roztrhal pole a doběhl osmý

Sport
  •   14:54
HOLMENKOLLEN - Lukáš Bauer se opět jednou pustil do boje "sám proti zbytku světa". Už na 16. kilometru klasické padesátky na Holmenkollenu se vydal do sólového úniku a přispěl k tomu, že se dlouhý had běžců roztrhal na množství skupinek. Na samém konci závodu si dojel pro osmé místo.

Legendární Holmenkollen byl pro Bauera už třetím lyžařským maratonem v průběhu pouhých 14 dnů. Vždyť po olympijské volné padesátce absolvoval minulou neděli také Vasův běh na 90 kilometrů a nyní tedy další padesátku, tentokrát klasicky.

To dělá v součtu 190 závodních kilometrů!

Takovou "nálož" v nohách nikdo z jeho soupeřů neměl.

K zásadní akci se rozhodl na 16. kilometru, kdy se odpoutal od ostatních a vypracoval si až dvacetivteřinový náskok. Za ním se zformovala čtyřčlenná skupina pronásledovatelů: Švéd Richardsson, Rus Legkov, Nor Sundby a Fin Niskanen. Ostatní? Ti už měli odstup 40 a více vteřin.

Na 21. kilometru kvarteto pronásledovatelů Bauera dostihlo a v pětici pokračovali dlouho spolu. Nejbližší další soupeři v čele s Norem Rönningem brzy ztráceli více než minutu.

Lukáš na Bauer po olympijské padesátce

Další navýšení tempa, o které se starali především Sundby s Legkovem, však začalo odebírat českému běžci příliš mnoho sil. Na 30. kilometru jako první z vedoucího kvinteta ztratil kontakt.

V tu chvíli měl Bauer stále náskok 1:10 minuty před další skupinkou, jenže na rozdíl od ostatních se musel s tratí potýkat sám - a to je ničivé jak fyzicky, tak psychicky. Jeho odstup za lídry narůstal, naopak zezadu se k němu přibližoval Rus Japarov. Ten jej také na 41. kilometru dojel. Později se totéž povedlo i Rönningovi a Švédu Nelsonovi. Bauer skončil v cíli osmý.

V bitvě o prvenství nedokázal nikdo zareagovat na rozhodující atak Daniela Richardssona.

Olympijský vítěz ve štafetě a bronzový z klasické patnáctky zažívá životní sezonu, kterou nyní ozdobil i druhým pohárovým triumfem v kariéře. Slaví tolik ceněné prvenství v padesátce na slavném Holmenkollenu. V závodě, který na rozdíl od mnoha jiných padesátek rozhodně nebyl nudný.

Tradiční scénář, že v hromadných závodech se vše podstatné odehraje až na posledních pěti kilometrech, tentokrát rozhodně neplatil.

Autor: