Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Tři bekhendové blafáky srazily Znojmo

Sport

  20:06
ZNOJMO - Sparťanští hokejisté vyhráli první semifinalový zápas extraligového play-off na ledě Znojma. O jejich vítězství rozhodly až tři povedené bekhendové blafáky v samostatných nájezdech.

Radim Bičánek ze Znojma (vlevo) a Martin Štrba ze Sparty Praha v prvním semifinále play off hokejové extraligy. foto: Luboš PavlíčekČTK

Znojmo i Sparta dnes odhodily alespoň v úvodu utkání zábrany, jež je provázely v jejich těsných kláních ve čtvrtfinále, a během úvodních tří minut naservírovaly divákům ve vyprodané Hostan Aréně dva góly. Jako první se trefila po 76 vteřinách Sparta, jejíž trenéři nečekaně proti Dopitově formaci nasadili jako druhý útok Strakovu řadu na úkor Markovy, jež byla v
základní části nejproduktivnější v soutěži. 

Nahozený puk před branku se odrazil od Jarešovy brusle k najíždějícímu Netíkovi a ten se trefil do horního rohu Trvajovy branky. Magnetem této série má být duel nepřekonatelných brankářů, ale Bříza nedržel čisté konto o moc déle než jeho protějšek. Za dalších sto vteřin jej při Markově vyloučení nechal Tabaček se Stehlíkem na holičkách a Mikulík využil při
dorážce zblízka lánu volného prostoru.

Sparťanský gólman, jenž si do zápasu nesl 174 minut dlouhou neprůstřelnost z duelů ze Zlínem, dnes hájil čistý štít bez čtyř vteřin pouhé tři minuty. I Marek se ukázal v jiné roli, než v jaké jej fanoušci vídají. Svůj tým celkem třikrát oslabil, zato body nesbíral. I když měl po zblokované rozehrávce Znojma a Štrbově vyražené střele poloprázdnou branku, Trvaj se
pro jeho střelu doprostřed nemusel příliš natahovat.

Znojmo se pak ještě víc stáhlo do obrany, rozleptávalo rozehrávku Sparty už na její obranné modré čáře a nedávalo jí příliš možností k úpravě skóre. Zato hostující zadáci kolikrát nestíhali. Třeba jako Ptáček s Tomanem, jenž se příliš vysunuli dopředu, Mojžíš s Pláškem vyslali dopředu do sóla Ondřeje a ten prostřelil Břízu mezi nohama. Znojmo tak po půlhodině hry otočilo skóre.

Ale ani Orli si vedení dlouho neužili, těšili se z něj pouhých 139 sekund hry. Pak Chabadův pas propadl před branku hloučkem nohou k volnému Hlinkovi, který ještě než spadl na led, střelou v mírném záklonu vyrovnal.

Těsně před gólem a hned po něm spálil dvě velké šance Ludvík. Zvlášť při té druhé už možná znojemský útočník viděl puk v síti, když objížděl ležícího Břízu, ale ten se ještě obdivuhodně stačil pro jeho zvedající se střelu natáhnout.

Trenérům se podařilo zvýšit tempo hry Sparty, když stáhli hru na tři útoky a hosté měli s blížícím se koncem zápasu blíž k rozhodujícímu gólu. Jenže vyložené šance Sparta míjely.
Proto duel došel až do prodloužení, které přineslo i díky obvyklé hře čtyři na čtyři nejotevřenější hokej v zápase. Záhy měl rozhodnutí na holi Plášek, jenž zblízka trefil z první prudkou přihrávku, ale Bříza stihl včas srazit betony.

Na druhé straně předložil Kratěna puk před branku Chabadovi, jenže ten mířil nad. Další šanci promarnil Marek. Pak se ovšem Sparta musela bránit. Vyloučen byl Hlinka a jeho tým musel
hrát ve třech. Bříza ale proti Pucherovi a Čakajíkovi svůj tým podržel.

Hlinka pak mohl sám rozhodnout. Jakmile naskočil z trestné lavice, přijel k němu do jízdy vyhozený puk, jenže jeho kličku Trvaj odhadl. Při samostatných nájezdech už tak úspěšný nebyl. Chabada nejdřív trefil tyč, pak jeho tři spoluhráči přelstili znojemského gólmana úhybem do bekhendu.

Znojemští Orli - Sparta Praha 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Mikulík (Pucher, J. Štefanka), 32. Ondřej (Plášek, Mojžíš) - 2. Netík, 34. J. Hlinka (Chabada, O. Kratěna), rozhodující sam. nájezd J. Straka. Nájezdy proměnili: J. Straka, Ton, Marek. Neproměnili: Dopita, Pucher, Erat - Chabada. Rozhodčí: Bolina, Homola - Blümel, Barvíř. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 4070. Stav série: 0:1.
Znojmo: Trvaj - Němeček, Bičánek, Čakajík, Jareš, Mojžíš, Nikolov - J. Štefanka, Pucher, Mikulík - Erat, Dopita, Ludvík - Ondřej, Haman, Plášek. Trenéři: Hořava a Votruba.
Sparta: Bříza - Ptáček, Toman, Vykoukal, Jan Hanzlík, Pilař, Černošek, Tabaček, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Chabada - Netík, J. Straka, Sivek - Ton, Marek, Štrba - Špaňhel, Kašpařík, Langhammer. Trenéři: Výborný a Jelínek.
Autoři: ,
Témata: Znojmo, Praha, Zlín

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!