Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tři koulaři ve finále. Hodím daleko, věří si medailová naděje Prášil

Sport

  14:09
MOSKVA - Tři koulaři ve finále mistrovství světa, to česká atletika ještě nezažila. Navíc Ladislav Prášil uspěl v kvalifikaci hned prvním pokusem dlouhým 20,90 metru a bude útočit na první českou koulařskou medaili od mistrovství světa v Helsinkách 1983, kde byl třetí Remigius Machura. V pátečním finále budou také Martin Stašek a Antonín Žalský.

Český koulař Ladislav Prášil foto: ČTK

Třetí muž letošních světových tabulek Prášil není ranní ptáče, ale kvalifikaci zvládl skvěle. "Nemohl jsem usnout, ale teď to ze mě asi spadne, takže na finále to bude v pohodě. To bude úplně něco jinýho," uvedl. "Ale dám si radši dvojité kafe," usmál se. Věří, že má na ještě lepší výkon. "Byla tam rezerva i proto, že to bylo ráno. Na medaili bude stačit 21,5 metru," tuší třiadvacetiletý vrhač. Na minulých šampionátech bylo finále koulařů ve stejný den jako kvalifikace, tentokrát mají pauzu do druhého dne.

K TÉMATU

"Myslím, že to výhoda je. Sice by mi to nijak nevadilo, ale takhle se odpoledne ještě lehce protáhnu v posilovně a druhý den se můžu vyspat, jak dlouho chci," liboval si bronzový medailista z letošního halové ME v Göteborgu. Už v rozhazování cítil, že má formu. I proto nebyl moc nervózní. "Měl jsem dva dobré pokusy už v rozcvičení. Říkal jsem si, hodím to a půjdu pryč," prozradil. Jeho prvním finálovým cílem je postupová osmička a pak se prý uvidí. "Myslím, že hodím dobře," uvedl svěřenec Petra Stehlíka z Dukly Praha.

O medaili hovořit nechce

Ale o medaili hovořit nechtěl, podobně jako nakonec bronzový kladivář Lukáš Melich. "Po závodu," odvětil. Stehlíkova skupina má v Moskvě ve finále i druhého zástupce. Stašek předvedl na začátek sezony osobní rekord 20,98 metru, ale pak se dlouho trápil. Dnes se ale zvedl. "Je to paráda, tři koulaři ve finále. Věděl jsem, že dvacítka bude potřeba, nakonec stačilo i méně," uvedl Stašek, který si vedl nejlépe ve třetí sérii, ale stačil by mu i druhý pokus. Naopak posledním vrhem se do finále dostal Žalský, který cestoval na MS na divokou kartu. Třiatřicetiletý koulař není součástí Stehlíkovy skupiny, trénuje sám.

Český koulař Martin Stašek

"Má to své výhody, trenér chodí pořád se mnou, chodí včas, nemusím na něj čekat," obhajuje si to se smíchem Žalský. K dobré náladě měl důvod. Startuje na třetím mistrovství světa a poprvé je ve finále. Jeho dosavadním největším úspěchem bylo loňské šesté místo na ME v Helsinkách. "Že bude stačit takhle málo, to na mistrovství světa dlouho nebylo," upozornil. Před posledním pokusem věděl, jaký výkon potřebuje, tak se soustředil. Tušil, že na něj má. "Řekl jsem si, že nemusím házet nějak extra daleko, že když si to pohlídám, ten kousek přidám. Naštěstí to vyšlo. Sice ten hod byl 'prasák', ale věděl jsem, že bude stačit relativně prd," usmál se.

Autor: