Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tři skokané a pouze jedna trofej. Kdo se nakonec stane ‚Zlatým orlem‘ Turné?

Nor Tande vstoupí do závodu v Bischofshofenu coby lídr Turné. foto: Reuters

PRAHA - Skokanské Turné čtyř můstků míří do finále. Po třech zastávkách vede s titěrným náskokem 1,7 bodu norský reprezentant Daniel André Tande před Kamilem Stochem z Polska. A do dramatického boje o zisk Zlatého orla pro vítěze hodlá ze třetí příčky zasáhnou také Stefan Kraft, vítěz Turné před dvěma lety.
  9:30

Přesně před rokem Severin Freund před závěrečnou zastávkou v rakouském Bischofshofenu vyprávěl. „Musel by se stát zázrak, aby Peter Prevc ztratil takový náskok.“

Nestal se.

Tehdy to byla one-man show v podání slovinského fenoména loňské sezony Petera Prevce. A pro některé fanoušky možná i nudný scénář bez dramatu.

I proto letošní pětašedesátý ročník Turné čtyř můstků označila polská média za Thriller-Tour.

Pomohla jim k tomu i jejich skokanská hvězda. Kamil Stoch si při středečním tréninkovém skoku těsně před startem prvního kola závodu v Innsbrucku poranil rameno. Realizační tým dlouho o jeho stavu mlčel, a tak se netušilo, zda vůbec 29letý dvojnásobný olympijský vítěz do třetího závodu zasáhne.

Roman Koudelka v závodě v Innsbrucku.
Nor Andre Tande (ilustrační foto)

„Kamil dostal prášky, rameno má zatejpováné a normálně půjde skočit. Jsem přesvědčen, že ho to neomrzí,“ řekl novinářům těsně před startem klání v Innsbrucku Adam Malysz, sportovní ředitel polského týmu.

Se srdcem bojovníka doskočil Stoch na čtvrté místo. Sice musel první příčku celkového hodnocení Turné přenechat Norovi Tandemu, avšak smutnit nemusí. Na první pozici ztrácí zanedbatelných 1,7 bodu, navíc psychický tlak přesunul na svého mladšího kolegu.

„Potlesk pro Kamila, po pádu s rukou nemohl pohnout. To, že šel na skok, je opravdu obdivuhodné,“ řekl po závodě aktuálně čtvrtý muž hodnocení Piotr Žyla.

To 22letý Daniel André Tande potvrzuje, že letošní sezona skokanů patří především dravému mládí. Po dvou vítězství v Garmisch-Partenkirchenu a nyní v Innsbrucku poskočil do čela Světového poháru, kde vystřídal Domena Prevce, 17letého bratra stále slavnějšího Petera.

Dva se perou, třetí se směje

V duchu známého přísloví ze třetího místa atakuje Stefan Kraft. Rakouský reprezentant před pátečním závodem sebevědomě vyhlásil. „Budu útočit. Bischofshofen mám rád.“

Cítí šanci. Před dvěma lety náročný novoroční program ovládl, loni skončil na pátém místě a nyní by rád ze třetí pozice vystoupal až na stupínek nejvyšší. Před velkolepým finále ztrácí na Tandeho 16,6 bodů.

„Při mém vítězství Michi (Michael Hayböcken) ztrácel dvacet bodů a poslední závod udělal tehdy vzrušujícím a v Bischofshofenu zvítězil,“ připomněl Kraft.

„Každý z těch tří má stejnou šanci na celkové vítězství. Nemohu říci, že by jeden z nich skákal lépe nebo byl oblíbenější,“ svěřil se trenér německého národního týmu Werner Schuster.

Turné čtyř můstků mocně finišuje. Zvítězí deset let po triumfu Andrese Jacobsena norský reprezentant? Nebo se po dlouhých šestnácti letech budou radovat v Polsku díky Stochovi? A nebo Rakušana Krafta doženou až k titulu domácí příznivci?

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!