Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tři zápasy a pekelná atmosféra finále? Jsem připraven, hlásí Berdych

Davis Cup

  20:00
BĚLEHRAD - Tenisová sezona je téměř u konce a sil už moc nezbývá, Tomáš Berdych je ale připraven ze sebe jako loni vydat ještě jednou to nejlepší, aby pomohl týmu ve finále Davisova poháru. Letos už má za sebou znovu pořádnou porci 77 zápasů, teď ještě přidá v Srbsku další s cílem zaútočit na obhajobu "salátové mísy".

Český tenista Tomáš Berdych foto: ČTK

Po Turnaji mistrů, na kterém nepostoupil ze skupiny, si dva dny odpočinul a cítil se dostatečně fit, aby zvládl tři zápasy. "Únava je přiměřená konci sezony, ale je to dobrý a nemůžu říct, že by to bylo extrémně špatný," řekl Berdych. "Tohle je finále, pro to hrajeme tenis a jsem připraven pomoci přinést týmu co nejvíc bodů." Osmadvacetiletý Berdych zažil podobnou situaci už loni. Po Turnaji mistrů v Londýně spěchal za daviscupovým týmem. Před rokem tenisté dokázali v pražské O2 areně porazit Španěly, nyní je v Bělehradu čekají Srbové. Ti sice mají problém s druhým hráčem dvouhry, ale mají v sestavě skvělého Novaka Djokoviče.

"Favority nejsme, protože nehrajeme doma. Srbové mají Djokoviče, požene je publikum a zvolili si povrch," řekl Berdych. Porazit druhého hráče světa Djokoviče, s kterým má bilanci 2:14, bude v Bělehradu možná složitější než na turnajích. "Bude tady mít podmínky, které miluje, a své fanoušky. Na Davis Cupu je ale hezké, že potřebujete udělat tři body a máte k tomu pět možností," řekl Berdych. Česká cesta k výhře nad Srby vede, podobně jako v zápasech s jinými soupeři, přes výhry nad dvojkou a přes bod ze čtyřhry.

Štěpánek s Berdychem už vyhráli 13 deblů, prohráli jen jednou

V deblu mají Berdych spolu s Radkem Štěpánkem v Davisově poháru skvělou bilanci 13 výher a jedné prohry. "Čtyřhra bude určitě nejdůležitější bod jako mnohokrát předtím, nebude to tady výjimkou," řekl Berdych a věřil v alchymii osvědčeného páru. "Výsledky hovoří za vše. Prohráli jsme jeden zápas ze čtrnácti a chceme v tom pokračovat. Vyhovujeme si, jsme dobrý ve dvouhře a máme zkušenosti ve čtyřhře," řekl Berdych. V Bělehradu prohráli tenisté v roce 2010 semifinále. Tehdy si vyzkoušeli bouřlivou atmosférou, která může být při finále ještě vyhrocenější.

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů.

"Nebude to bez debat nic jednoduchého. Už jsme si to tady ale prožili, zvládli jsme třeba něco podobného loni v Argentině, kde to taky nebylo nic jednoduchého," řekl Berdych. Dovolenou kvůli finále Davisova poháru rád o týden odsunul. "Končit rok na Turnaji mistrů a ve finále Davis Cupu je přeci skvělé. Hodně hráčů už si někde užívá volna, ale určitě by si to s námi vyměnili," řekl Berdych, kterému do srbské metropole přijede na finále fandit přítelkyně Ester Sátorová, jež ho provází i po většině turnajů.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!