Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Triatlonista Ospalý skončil dvacátý

Sport

  8:43
PEKING - Ještě v polovině běžecké části to na olympijských hrách v Pekingu vypadalo, že by český triatlonista Filip Ospalý mohl navázat na výsledek svého krajana Jana Řehuly, který před osmi lety při premiéře tohoto sportu na letních hrách vybojoval bronzovou medaili. V následujících dvou okruzích o délce 2500 metrů ale Ospalý nedokázal udržet se soupeři tempo a propadl se na konec druhé desítky konečného pořadí.

Triatlonista roku 2007 Filip Ospalý přebírá hodnotnou cenu. foto: ČTK

"Jakmile se ve druhém výběhu zrychlilo, tak jsem nedokázal zareagovat na tempo a odpadl jsem. Ještě chvilku jsem bojoval, ale v posledním kole mi totálně došlo a prosel jsem se až někam, ani nevím kam," řekl Ospalý novinářům. Přitom až do té chvíle měl závod z jeho pohledu ideální průběh. V plavecké části se udržel v popředí, v cyklistické jel v hlavním poli se všemi favority.

Při běhu, své nejsilnější části triatlonu, si v prvním okruhu zvykl na nastolené tempo a stabilně se držel v elitní desítce. Nedlouho poté pro něj ale závod prakticky skončil. "V posledním kole běhu už jsem cítil, jak mi tuhnou nohy. Ne že by to bylo na krev, ale prostě to nešlo," pokrčil rameny.

Přestože v Pekingu dosáhl svého olympijského maxima, hodnotil své vystoupení jako jednoznačný neúspěch. "Jsem nespokojený a naštvaný. Není to něco, čím bych se mohl chlubit," řekl Ospalý. S přípravou byl přitom spokojený. Vše podřídil olympiádě a ještě před odletem měl podle svých slov dobrou formu. "Padaly osobní rekordy. Bohužel, dnes to nevyšlo," uvedl dvaatřicetiletý triatlonista, který před čtyřmi roky v Aténách skončil na 29. místě. V roce 2000 v Sydney závod nedokončil.

Za jeho dnešním neúspěchem podle něj ale nebyly náročné čínské podmínky - vysoká teplota vzduchu i vody. Triatlonisté totiž dobře věděli, co je čeká. V Pekingu se v předešlých třech letech konal Světový pohár a Ospalý ani na jednom klání nechyběl. "Jen se vždy jelo asi o měsíc později, takže vedro nebylo takové. Extrémně velký problém to ale nebyl," řekl Ospalý, jenž byl v roce 2006 v Pekingu čtvrtý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!