130 let
Serena Williamsová.

Serena Williamsová. | foto: Reuters

Doporučujeme

Třicátnice dobývají US Open. Azarenková se mezi nimi cítí jako dítě

US Open
  •   16:25
NEW YORK - Mladší tenistky na letošním US Open jsou zřejmě dobře vychované - mají úctu ke starším kolegyním. Na závěrečném grandslamu sezony totiž hned tři ze čtyř nejlepších žen mají více než 30 let. A očekává se, že Serena Williamsová se stane nejstarší newyorskou šampionkou.

Když čtyřiadvacetiletá Viktoria Azarenková ve středečním posledním čtvrtfinále ženské dvouhry vyřadila Slovenku Danielu Hantuchovou, znemožnila překonání rekordu. Poprvé v historii mohly být všechny semifinalistky grandslamového turnaje třicátnice.

I tak se stalo pouze na Wimbledonu v roce 1994, aby tři ze čtyř semifinalistek byly starší třiceti let. "Jsem dítě, co mám říct," smála se nejmladší Azarenková. Běloruská světová dvojka pak vážně dodala, že se sama cítí starší. Vždyť na okruhu je už od 16 let. "To je dlouhá doba, ale pořád jsem zástupkyně mladší generace."

Azarenková se teď utká s jednatřicetiletou Italkou Flavií Pennettaovou, možná největším překvapením letošního turnaje "stařenek". Pennettaová se po zranění zápěstí propadla ve světovém žebříčku, ale po US Open zase vystoupá mezi elitu. Zatím tady neztratila set, na newyorských betonech navíc byla v letech 2008, 2009 i 2011 pokaždé ve čtvrtfinále, teď je poprvé mezi nejlepší čtyřkou.

Semifinalistky US Open

Americká tenistka Serena Willamsová
Italská tenistka Flavia Pennettaová

Serena Williamsová (31, vlevo) a Italka Flavia Pennettaová (31)

Číňanka Li Na slaví postup do finále
Viktoria Azarenková

Číňanka Li Na (31, vlevo) a Běloruska Viktoria Azarenková (24)

"Nevím, proč se mi tady tak daří. Prostě si užívám hru," tvrdí Pennettaová. A jak si vysvětluje, že ve Flushing Meadows mají přednost starší dámy po třicítce? "Prostě pořád hrajeme, dřív byla tenisová kariéra žen kratší."

"Víc o sobě pečujeme. Dbáme na stravu, cvičíme. Důležitá je i regenerace," přidává důvody Azarenková. Jenže to přece dělají i mladší hráčky. Tak proč se objevuje v ženském tenise taková dlouhověkost?

Možná je za tím i pravidlo organizace WTA, které platí od roku 1995 a omezuje počet turnajů juniorek ve věku 14 až 17 let. WTA navíc poskytuje speciální psychoterapeutické programy, které pomáhají hráčkám vyrovnat se stresem. Díky tomu se podle statistik prodloužila průměrná délka kariéry tenistek z 12,5 roku na 15,4 let.

Favoritkou je Williamsová

Právě i psychická pohoda a rodinné zázemí může být důležité. Tenistky po třicítce díky tomu lépe zvládají tlak na kurtu, příkladem budiž ve 31 letech Číňanka Li Na.

Také ona doufá, že by se mohla stát nejstarší vítězkou US Open v historii. Australanka Margaret Courtová v roce 1973 vyhrála 55 dní po 31. narozeninách. Jenže obecně se předpokládá, že její rekord překoná domácí favoritka Serena Williamsová.

Šestnáctinásobná grandslamová šampionka brzo oslaví už 32 let, takže by se mohla stát třetí nejstarší vítězkou grandslamu - pouze Britka Virginia Wadeová v roce 1977 a Martina Navrátilová před 23 lety byly starší.

Svalnatá Američanka je vůbec zvláštním úkazem v ženské tenisové společnosti. Vždyť poprvé v New Yorku vyhrála, když jí bylo sedmnáct. "Cítím se tak dobře, tak zdravě a živě pokaždé, když vstoupím na kurt," pochvaluje si Serena Williamsová.

Její očekávanou korunovaci může zhatit snad jen Azarenková. Jednou už se k domácí legendě zachovala "neuctivě", když v roce 2011 americkou soupeřku ve finále porazila. Co teď? Zachová běloruské "děcko" úctu ke stáří?

Autor: