Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Třicetiletý Roddick hraje naposledy. Po US Open skončí

Sport

  9:17
NEW YORK - Veškeré dění na grandslamovém US Open ve čtvrtek zastínilo překvapivé prohlášení Američana Andyho Roddicka, který na tiskové konferenci v den svých třicátých narozenin oznámil konec kariéry. S tenisem skončí po probíhajícím newyorském grandslamu bez ohledu na to, jak na něm dopadne.

Andy Roddick foto: ČTK

"Vždycky jsem chtěl skončit na tomhle turnaji, mám tady hodně příbuzných a přátel. Celý rok jsem věděl, že mi to bude jasné, až sem přijedu. A když jsem hrál první kolo, tak to jasné bylo," řekl Američan, jenž ve Flushing Meadows před devíti lety získal svůj jediný grandslamový titul.

Rozhodnutí v něm zrálo delší dobu. "Několikrát jsem o tom během roku přemýšlel, souviselo to s tím, jak jsem se cítil. Nejsem si jistý, že je dost dobré to, jak jsem teď schopný hrát," vysvětloval své pohnutky.

Bývalý první hráč světového žebříčku nechce objíždět turnaje jako jeden z průměrných. "Na to mám spoustu jiných zájmů a jiných věcí, které mě baví," uvedl trojnásobný wimbledonský finalista, který na londýnské trávě vždy podlehl fenomenálnímu Rogeru Federerovi.

Andy Roddick vyhrál US Open v roce 2003.

Právě ten se chystá sledovat Roddickův dnešní zápas s devatenáctiletým Australanem Bernardem Tomicem, který bude zahajovat večerní program na kurtu Arthura Ashe. "Nesmím o něj přijít a doufám, že to nebude jeho poslední. Opravdu si zaslouží skvělé publikum, úžasnou atmosféru a velké ovace," uvedl první hráč světa Federer.

V Roddickovi ztrácí jednoho z velkých rivalů, kterého porazil v 21 ze 24 vzájemných zápasů. "Hrál jsem s ním pár skvělých bitev po opravdu dlouhou dobu, vzpomínám hlavně na wimbledonská finále. Je to opravdu skvělý tenista a šampion," dodal Švýcar.

Na rozdíl od ostatních Roddickovo oznámení nepřekvapilo Serenu Williamsovou. "Chvíli jsem to věděla. Znám Andyho spoustu let, od našich deseti. Řekl mi, že tohle bude pravděpodobně jeho poslední turnaj," prozradila wimbledonská a olympijská šampionka. "Doufala jsem, že změní názor, ale myslela jsem si, že to neudělá," dodala Američanka.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!