Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Třinec i bez Čechmánka přetlačil Liberec

Sport

  20:54
TŘINEC - Hokejisté Třince i bez hlavních opor porazili v šestém čtvrtfinále Liberec 3:1, o celé sérii tak rozhodne páteční utkání.

Hokejisté Třince se radují z výhry na Libercem. foto: ČTK

Vítěz dlouhodobé části dnes ve Slezsku vedl, ale domácí ve druhé polovině utkání stav obrátili slepenými góly Štefanky a Skořepy. Liberec začal na své poměry v sérii venku nad očekávání aktivně, jakoby chtěl zápas nad zdecimovaným sokem co nejdříve rozhodnout, ale Vojtek osvědčil dobrý reflex při střele Procházky.

Tým toho vpředu moc nevytvořil, ale dočkal se chyb v liberecké obraně. Tak se ve 12. minutě řítil v oslabení sám na Hniličku Martynek, ale hostující zadáci ho v zakončení vytlačili ze střeleckého úhlu a Martynkův bekhend už neměl valnou šanci na úspěch.
Oceláři sehráli dějství paradoxů - když bránili, drželi nulu, ale když soupeře přišpendlili do útočného pásma, hned se jim to vymstilo. Zatímco během 18. minuty spálili tři jasné šance Tomas, Polanský i Hlouch, uhodilo na protější straně. Minutu před přestávkou osiřel před Vojtkem Podkonický a zápěstím se trefil nad jeho beton, třebaže domácí hráči a diváci bouřlivě reklamovali zakázané uvolnění.

Ani gól do šatny však oslabenou partu kouče Juříka nezlomil. Hosté ji nedorazili druhým zásahem, ve druhé třetině naopak permanentně hráli v oslabení a pod velkým tlakem náskok neuhájili. Ocelářům to šlo i proti třem ztuha; osmdesát sekund nejprve promrhali takřka bez pořádné rány, ale další dvojnásobná výhoda už přinesla efekt. Situaci z poloviny utkání Bílí Tygři snad ani nemohli přežít; hráli dvě minuty ve třech, Pletka navíc při bránění ztratil hůl a hostům se ani jednou nepodařilo vyhodit puk. I když se Zíb stihl vrátit, vysílený kvartet nakonec kapituloval po šikovné teči Štefanky, který těsně před Hniličkou nadzvedl Kroupovou bombu. Třinec dostal novou infuzi do žil, za 73 sekund převrátil skóre. Nejlepší střelec play off Štefanka tentokrát vybojoval za brankou puk pro Skořepu, který bez povšimnutí protihráčů z mezikruží bez přípravy zavěsil pod horní tyčku. Werk Aréna byla v transu a soupeř se těžce zvedal. Vojtek ve druhé části prakticky neměl vůbec žádnou práci, ale při Čermákově slalomu z 34. minuty vytáhl perfektní zákrok. Liberecký život v šestém utkání visel na vlásku. Korhoň se už chystal k dorážce do prázdné branky, ale Krstev mu zezadu přichytil hokejku a zabránil jistému gólu.

Obětavostí a vůlí si domácí třetí triumf v sérii nenechali vzít. Liberec celou třetí část tlačil, ale soupeři stačilo vyplnit střední pásmo, přes které Severočechy nepustil do žádných nebezpečných situací. Vyrovnáním zaváněla pouze Víškova střela z otočky, jež ale minula cíl. Rozhodující akci zosnoval opět Štefanka. Pět minut před koncem prošel středem kluziště, jeho rána Hniličkovi vypadla a z boku ji za nic netušícího gólmana doklepl Kolusz. Liberec už nic s nepříznivým stavem nesvedl. V závěru se nedostal ani k power play a pozici favorita play off tak musí uhájit v rozhodujícím sedmém duelu.

Autoři: ,