130 let

Olympiáda v Liberci?

Turín to zvládl. A co Liberec?

Sport
  •   0:02
PRAHA - Bílá slavnost pod pěti kruhy by se v české kotlině uskutečnit mohla, překážky však existují.

Jedna zimní olympiáda právě odstartovala, tu další přivítá za čtyři roky Vancouver. Pro rok 2014 už je okruh kandidátů uzavřený. A rok 2018? Zatím otevřená záležitost. Což takhle Česko?

infografika zde

Kacířská myšlenka? Nebyl by to první pokus. Už koncem 19. století navrhoval profesor Guth-Jarkovský svému příteli Pierru de Coubertinovi, aby se v rámci druhé olympiády v Paříži 1900 uskutečnily i soutěže v zimních sportech. V krkonošské Jilemnici! Český průkopník neuspěl, první zimní olympiáda se uskutečnila až v Chamonix v roce 1924.

Jilemnice by už nyní zůstala stranou, ale řadou odpovídajících sportovišť Česko disponuje. A centrum zimních her? Podle LN by jím mohl být Liberec, kde se v roce 2009 uskuteční mistrovství světa v klasickém lyžování.

Sjezd? Ze Sněžky do Trutnova!
„Pokud jde o nás, nebyl by problém. Běžecký areál ve Vesci i ostatní sportoviště splňují kritéria také pro olympiádu,“ říká předseda organizačního výboru mistrovství Roman Kumpošt.

Hůř je na tom „nealpské“ Česko s podmínkami pro sjezdové lyžování. „Slalom i obří slalom bychom zvládli,“ tvrdí Bohumír Zeman, ředitel prosincového Světového poháru žen ve Špindlerově Mlýně. „Nebál bych se ani obřáku mužů, Černá sjezdovka má potřebné převýšení 450 metrů. A super G bychom umístili do Rokytnice, byť tamní trať zatím není homologovaná.“

Patálií by však byl sjezd. Česko totiž nemá potřebný kopec! „Minimální požadované převýšení je 800 metrů, což je tak mezi vrcholem Sněžky a Trutnovem. Jenže pak by sjezdaři závodili na trati dlouhé pětadvacet kilometrů,“ počítá Zeman. „Druhou možností by bylo vzít buldozer a hrnout,“ usmívá se ještě víc.
A což požádat o výjimku a umístit sjezd třeba do Rakouska? „Nevěřím, že by si chtěl MOV komplikovat situaci,“ pochybuje Zeman.

Padáka by před činovníky MOV dostalo rychlobruslení – v Česku totiž není ovál s umělým ledem. „Výstavba pořádné dráhy by přišla na 40 milionů korun, ovšem nekryté. Krytá s tribunou pro šest tisíc diváků by stála čtyřnásobek,“ informuje Petr Novák, trenér české hvězdičky Martiny Sáblíkové.

Podle Jindřicha Paříka, kouče další olympioničky Kateřiny Novotné, existuje projekt od roku 1973, stavět se mělo ve Žďáru nad Sázavou.  „Od té doby bylo pár pokusů výstavbu někam přenést, i do Prahy, ale ztroskotaly,“ krčí rameny.

A což teprve dráha na boby, sáňkování a skeleton! Jde o společné „koryto“, ale v Čechách je pouze jedna stařičká dráha ve Smržovce. 

„Má potřebnou délku, 21 metrů přes požadovaný kilometr, jenže konstrukce z roku 1973 už nevyhovuje. Proto ji po částech bouráme a-obnovujeme. Když dostaneme potřebných 150 milionů, do tří let bychom měli mít nové betonové koryto s přírodním ledem. Kvůli počasí je však už dnes nutností umělé chlazení a taková dráha by přišla na mi liardu,“ odhaduje Drahoslav Hušek, předseda sáňkařské asociace.

Co si myslí meteorolog
Takže je myšlenka na pořadatelství zimní olympiády v Česku čirým bláznovstvím?
„Neumím si to představit, nemáme kopec na sjezd a výstavba bobové dráhy by byla neúměrně drahá,“ míní předseda ČOV Milan Jirásek, propagátor letní olympiády v Praze.

Také meteorolog Michal Žák vyjádřil pochybnosti. „Ve druhé polovině února už v dané oblasti může nastat souvislejší teplejší období s-deštěm. To by olympiádu ohrozilo,“ vysvětluje.

A co si myslí Peter Chudý, vůdčí postava olympijské kandidatury na Slovensku? „Zvládnutí mistrovství světa klasiků v Liberci by se mohlo stát odrazovým můstkem. A zkušeností s pořádáním vrcholných podniků už máte vrchovatě,“ má jasno.

Autoři: Lidové noviny