Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Turnaj mistrů startuje: vrátí se na trůn Djokovič, nebo jej uhájí Murray?

Sport

  10:16
PRAHA/LONDÝN - Nejen cenná trofej pro vítěze či více než dvoumilionový bonus. Turnaj mistrů v Londýně nabídne i souboj o tenisový trůn, který v pondělí poprvé uchvátil Andy Murray. Udrží se rozparáděný Brit v čele světového žebříčku i po Masters, nebo se na první místo vrátí stagnující Srb Novak Djokovič?

Andy Murray foto: ČTK

Vrchol tenisové sezony začíná v britské metropoli v neděli a Murray je největším favoritem. „Mám za sebou skvělý rok, nejlepší v životě a chci ho dokončit co nejlépe,“ sliboval Murray před Turnajem mistrů. Od Roland Garros prohrál jen tři zápasy, vyhrál Wimbledon, získal olympijské zlato a především se stal světovou jedničkou.

Turnaj mistrů

Tenisté se ve skupinách utkají každý s každým a první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz vydělá 2,391 milionu dolarů, skoro 60 milionů korun. Turnaj startuje v neděli.

V Londýně bude hrát poprvé jako první hráč světa a turnaj, na kterém se nejdále dostal do semifinále, musí vyhrát, aby na nejvyšším postu zakončil rok. „Nemyslím na to. Chci hrát výborně, protože to se mi v O2 aréně zatím ne vždy dařilo. Chci hrát nejlépe, jak můžu, a ukázat i tady své opravdové kvality.“

Murray, jehož budou z lóže podporovat trenéři Ivan Lendl a Jamie Delgado, je ve skupině Johna McEnroea se Švýcarem Stanem Wawrinkou, Japoncem Keiem Nišikorim a Chorvatem Marinem Čiličem. „Žebříček nelže. Andy toho letos vyhrál víc než kdokoli z nás a určitě by rád zvítězil i v Londýně,“ podotkl Wawrinka.

Složení skupin

Skupina Johna McEnroea:

A. Murray (1-Brit.)
Wawrinka (3-Švýc.)
Nišikori (5-Jap.)
Čilič (7-Chorv.)

Skupina Ivana Lendla:

Djokovič (2-Srb.)
Raonic (4-Kan.)
Monfils (6-Fr.)
Thiem (8-Rak.)

Na post jedničky se po Turnaji mistrů může vrátit Novak Djokovič. Srb útočí na pátý titul v řadě a šestý v kariéře, čímž by vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera, který letos nehraje. „Chci dokončit rok na vysoké úrovni,“ vyhlásil Djokovič.

V neděli Djokovič rozehraje turnaj duelem s Dominicem Thiemem z Rakouska. Ve skupině je doplňují Kanaďan Milos Raonic a Francouz Gaël Monfils. Se všemi soupeři ve skupině má Djokovič jednoznačnou bilanci, dohromady 23:0.

V O2 Areně pro 20 tisíc diváků bude tentokrát chybět česká stopa. Tomáš Berdych se poprvé po šesti letech nekvalifikoval a ze zdravotních důvodů nebude plnit ani roli prvního náhradníka. Chybí rovněž Federer a Španěl Rafael Nadal.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...