Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Turnaj mistryň je blízko. Tenistka Plíšková prošla v Tchien-ťinu do semifinále

Sport

  11:45
TCHIEN-ŤIN/PRAHA - Tenistka Karolína Plíšková postoupila v čínském Tchien-ťinu po výhře 5:7, 6:0, 6:3 nad Britkou Katie Boulterovou do semifinále a získala důležité body pro účast na Turnaji mistryň.

Karolína Plíšková líbá talíř pro vítězku. foto: ČTK/AP

Šestadvacetiletá Plíšková drží v žebříčku pro start v Singapuru poslední postupové osmé místo a body se jí na menším turnaji v Tchien-ťinu začaly připisovat právě až v semifinále. Aktuální česká jednička svádí souboj zejména s Nizozemkou Kiki Bertensovou, jež ve čtvrtek vypadla v Linci ve druhém kole. Plíšková má před ní aktuálně náskok 60 bodů.

V případě triumfu v Tchien-ťinu, kde startuje na divokou kartu, by česká tenistka získala dalších 170 bodů. V semifinále se Plíšková utká se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou, jež ve čtvrtfinále překvapivě vyřadila po dvou tie-breacích turnajovou čtyřku Arynu Sabalenkovou. Dvacetiletá Běloruska porážkou definitivně přišla o možnost postoupit na Turnaj mistryň a nebude tak z desátého místa žebříčku sezony ohrožovat Plíškovou.

Bývalá světová devítka Bacsinszká hraje v Číně svůj nejlepší letošní turnaj. Až do tohoto týdne nevyhrála 16 měsíců - od loňského Wimbledonu - zápas v hlavní soutěži WTA Tour. Po půlroční pauze způsobené zraněním nohy prohrála prvních devět utkání po návratu a v červenci klesla až na 761. místo žebříčku. Aktuálně patří rodačce z Lausanne 329. pozice na světě.

Je to tam. Karolína Plíšková zdraví do hlediště svého otce Radka.
Karolína Plíšková přijímá gratulace od Naomi Ósakaové

Plíšková dnes musela o čtvrtfinálovou výhru proti 101. hráčce žebříčku Boulterové tvrdě bojovat. Jednoznačný byl pouze druhý set, v němž světová šestka a turnajová jednička soupeřce nadělila za 29 minut „kanára“. Ve více než dvouhodinovém zápase přišla Plíšková netypicky pětkrát o podání, sama však nakonec přemožitelce Barbory Krejčíkové z 2. kola vzala servis devětkrát a splnila roli favoritky.

„Myslím, že soupeřka se po dvou vyhraných zápasech cítila dobře. Ale já do toho v druhém a třetím setu trochu šlápla a stačilo to,“ uvedla Plíšková. „V úvodním setu mi moc nevycházel první servis, což jsem zlepšila, a to byl klíč. Nastřílela jsem pár es, hrála jsem agresivněji a ona neměla moc času na svou hru,“ řekla rodačka z Loun.

Ve finále čtyřhry jsou zkušená Květa Peschkeová s Američankou českého původu Nicole Melicharovou. Již jisté účastnice Turnaje mistryň se pokusí získat po turnaji v Praze druhý společný titul, třiačtyřicetiletá Peschkeová vedle toho letos triumfovala v San Jose po boku Čchan Jüng-žan z Tchaj-wanu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!