Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Berdych zvládl finále ve Stockholmu a získal desátý titul v kariéře

Sport

  17:36aktualizováno  18:38
STOCKHOLM/PRAHA - Tenista Tomáš Berdych získal jubilejní desátý titul v kariéře. Počet svých triumfů zaokrouhlil ve Stockholmu, kde splnil roli turnajové jedničky a ve finále porazil Bulhara Grigora Dimitrova po boji 5:7, 6:4 a 6:4. Zároveň se znovu přiblížil páté účasti na Turnaji mistrů za sebou.

Tomáš Berdych s trofejí. foto: Reuters

S deseti triumfy se Berdych vyrovnal Petru Kordovi. Lepší jsou z českých rodáků už jen Karel Nováček (13) a Ivan Lendl, který se radoval z 94 vavřínů.

Devětadvacetiletý Berdych v duelu s obhájcem titulu Dimitrovem měl na dosah už první sadu. Od stavu 5:3 ale prohrál čtyři gamy v řadě a při setbolu poslal smeč do sítě. Od druhé sady Berdych excelentně podával.

Servis! Tomáš Berdych během turnaje ve Stockholmu.
Tomáš Berdych v utkání s Bulharem Dimitrovem.
Grigor Dimitrov.
Tomáš Berdych s trofejí.

Ve zbytku utkání nepovolil soupeři ani jeden brejkbol a vždy zaútočil na začátku setů. V první hře druhé i třetí sady dokázal prolomit Dimitrovovi servis, což mu stačilo k zisku setů stačilo. Zápas ukončil po dvou hodinách a dvaceti minutách svým třináctým esem.

„Byl to velice vyrovnaný zápas na tři sety a nejlepší zápas na konec turnaje. Vyhrát může jen jeden a já jsem byl ten trošku šťastnější,“ řekl Berdych.

Berdych se vyrovnal Kordovi

S deseti triumfy se Berdych vyrovnal Petru Kordovi. Lepší jsou z českých rodáků už jen Karel Nováček (13) a Ivan Lendl, který se radoval z 94 vavřínů. Ve švédské metropoli také Berdych počtvrté za sebou překonal metu 50 vítězných zápasů v sezoně, což je známka vydařeného roku. Finálová výhra nad Dimitrovem byla už jeho jedenapadesátá. Nejvíce duelů vyhrál předloni - celkem 61.

Svěřenec kouče Tomáše Krupy má letos za sebou páté finále a uspěl stejně jako v únoru v Rotterdamu. Finálové zápasy v Dubaji, Oeiras a Pekingu prohrál.

V jedné sezoně Berdych vyhraje více než jeden turnaj teprve podruhé v kariéře. Dva turnaje ovládl také v roce 2012, kdy se radoval právě ve Stockholmu a v Montpellier.

Ve švédské metropoli překonal počtvrté za sebou metu 50 vítězných zápasů v sezoně, což je známka vydařeného roku. Finálová výhra nad Dimitrovem byla už jeho jednapadesátá. Nejvíce duelů Berdych vyhrál předloni - celkem 61.

V žebříčku této sezony pro Turnaj mistrů v Londýně, kam se kvalifikuje nejlepší osmička, má Berdych po titulu ve Stockholmu 4105 bodů a je sedmý.

Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch)

Dvouhra - finále:

Berdych (1-ČR) - Dimitrov (2-Bulh.) 5:7, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - finále:

Butorac, Klaasen (3-USA/JAR) - Huey, Sock (Filip./USA) 6:4, 6:3.

Brit Murray ovládl turnaj ve Vídni

Finálový souboj mezi nejvýše nasazenými tenisty na turnaji ve Vídni vyhrál Brit Andy Murray. Dvojnásobný grandslamový vítěz porazil 5:7, 6:2, 7:5 Španěla Davida Ferrera a získal třicátý titul v kariéře.

Druhý nasazený Murray oplatil turnajové jedničce Ferrerovi týden starou porážku ze Šanghaje. Druhý letošní titul získal po třech týdnech od triumfu v Šen-čenu, kde ukončil patnáctiměsíční čekání na turnajové prvenství.

Olympijský vítěz startoval v rakouské metropoli poprvé a v závěrečném duelu předvedli s Ferrerem divákům více než dvouapůlhodinovou bitvu. Sedmadvacetiletý Brit porazil o pět let staršího Španěla poosmé ze čtrnácti duelů.

Díky výsledkům ve Vídni si oba finalisté polepšili v žebříčku pro postup na Turnaj mistrů a posunuli se za sedmého Tomáše Berdycha. Murray je osmý, Ferrer devátý.

Turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch)

Dvouhra - finále: 
Murray (2-Brit.) - Ferrer (1-Šp.) 5:7, 6:2, 7:5

Čtyřhra - finále: 
J. Melzer, Petzschner (Rak./Něm.) - Begemann, Knowle (Něm./Rak.) 7:6 (8:6), 4:6, 10:7

Čermák s Veselým získali v Moskvě deblový titul

Jednadvacetiletý Veselý s o šestnáct let starším Čermákem se přitom málem s turnajem rozloučili už v prvním kole, kdy čelili třem mečbolům. V dalších duelech už neztratili ani set včetně dnešního finále proti druhé nasazené australské dvojici Sam Groth, Chris Guccione, kterou porazili 7:6, 7:5.

Talentovaný Veselý dosáhl v Moskvě na první titul na ATP Tour v kariéře, zkušený Čermák se radoval pojednatřicáté a potřetí v ruské metropoli.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch)

MUŽI
Dvouhra - finále:
Čilič (2-Chorv.) - Bautista (5-Šp.) 6:4, 6:4.

Čtyřhra - finále: Čermák, Veselý (ČR) - Groth, Guccione (2-Austr.) 7:6 (7:2), 7:5.

ŽENY
Dvouhra - finále:
Pavljučenkovová (6-Rus.) - Beguová (Rum.) 6:4, 5:7, 6:1.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...