Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tvůrce meldonia: ‚Bez mého léku budou sportovci umírat'

Australian Open

  13:30
LONDÝN/PRAHA - Pondělním přiznáním o porušení dopingových pravidel spustila slavná ruská tenistka Maria Šarapovová pořádnou lavinu. Po odsouzení a ztráty některých sponzorů v čele s Nike, přišel s velmi zneklidňujícím prohlášením tvůrce léku, okolo nějž se skandál točí, Lotyš Ivars Kalvinš.

Maria Šarapovová. foto: Reuters

Meldonium, za které pyká Šarapovová, vzniklo pro sovětské vojáky v Afghánistánu

Meldonium. Lék, který nyní znají snad všichni, co se alespoň trochu zajímají o sport. Tenistka Maria Šarapovová, která jej užívala dlouhých deset let, mu nyní udělala „nechtěnou“ reklamu, když na lednovém Australian Open neprošla dopingovým testem právě na tento medikament.

Důvod je ten, že od letošního roku jej WADA (Mezinárodní antidopingová kancelář) zařadila na seznam zakázaných látek. Jeho tvůrce Ivars Kalvinš si ale za svým lékem stojí. Důkazem budiž jeho aktuální prohlášení pro BBC Radio 5.

Co je meldonium?

- Vyrábí ho lotyšská farmaceutická společnost Grindeks, lék se dá sehnat i volně přes internet.

- Nejvíce se prodává v postsovětských zemích, v USA jeho prodej nebyl schválen.

- Světová antidopingová agentura (WADA) zkoumala jeho účinky a v září loňského roku schválila, že meldonium od 1. ledna 2016 zařadí na seznam zakázaných látek.

- Informaci o zákazu používání meldonia zveřejnila WADA na svých stránkách s více než tříměsíčním předstihem, totéž učinila i Ruská antidopingová agentura.

- Šarapovová podle svých slov užívá meldonium od roku 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce.

- Kromě Šarapovové měli od začátku roku pozitivní test na meldonium krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová a cyklista Eduard Vorganov z Ruska, ukrajinští biatlonisté Artěm Tyščenko a Olga Abramovová či etiopští běžci Endeshaw Negesse a Abeba Aregawiová, která závodí za Švédsko.

Meldonium.

„Budeme nyní svědky mnoha úmrtí mezi sportovci. Ti, kteří jej dosud brali, nebudou v budoucnu moci vrcholově sportovat a nebudou tak chráněni jako dosud,“ nechal se slyšet lotyšský lékař v souvislosti s tím, že lék byl vyvinut k léčbě cukrovky a různých onemocnění srdce.

Lék, který se v Lotyšsku vyrábí už od roku 1974 původně pro vojenské účely, se podle něj používá primárně na zlepšení krevního oběhu u lidí se srdečními problémy. Ve výkonech však nemá nijak pomáhat.

„Meldonium přece není dopingová látka. Umožní vám sice snášet větší fyzickou zátěž, tělo ale stále musí spalovat vlastní uložené rezervy,“ dodal Kalvinš. Až následující týdny a měsíce ukáží správnost jeho slov a zda je skutečný důvod k obavám.

Zatím zůstává faktem, že kromě Šarapovové byly od ledna na Meldonium pozitivně testovány už téměř dvě desítky sportovců, vedle osmadvacetileté nejbohatší sportovkyně světa naposledy mimo jiné i ruský biatlonista a juniorský mistr světa Eduard Latypov.

Většina z přistižených sportovců zatím pochází právě z Ruska či dalších zemí bývalého Sovětského svazu, kam se především distribuuje. Šéfka Britské antidopingové kanceláře Nicole Sapsteadová ale už BBC řekla, že nemůže vyloučit případné provinění proti dopingovým pravidlům také u ostrovních sportovců.

Ruska Šarapovová byla v roce 2005 zvolena časopisem People mezi 50...
Šarapovová má vlastní nadaci Maria Sharapova Foundation, která pomáhá dětem po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...