Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Ty pobudo, Steph dávno řekl, že za tebou nepůjde!’ James a další hvězdy útočí na Trumpa

Sport

  6:00
PRAHA - Americké sportovní hvězdy se pustily do dalšího kola protestů proti výrokům prezidenta Donalda Trumpa. Hráči NFL hromadně poklekali při hymně USA.

Hráči NFL protestují proti Donaldu Trumpovi. foto: Reuters

Nedělní třetí kolo základní části ligy amerického fotbalu NFL nabídlo doposud největší antitrumpovský protest. Hráči při hymně Spojených států poklekali ve velkém.

Gesto, se kterým v minulé sezoně přišel tehdejší hráč San Franciska Colin Kaepernick, aby upozornil na násilí páchané na černošské komunitě, přitom bylo doposud vnímáno i mezi samotnými sportovci rozporuplně. Uchylovali se však k němu pouze jednotlivci. 

Nyní za znění národní písně klečelo či sedělo více fotbalistů než stálo. Tři týmy dokonce zůstaly během předzápasového rituálu v šatně, jiná mužstva se držela za ruce. Na kolena padali i zpěváci, kteří na stadionech hymnu interpretovali.

Radost při utkání pak někteří hráči prezentovali zdviženou pěstí, čímž odkazovali na legendární posunek afroamerických atletů na stupních vítězů při olympiádě v Mexiku v roce 1968.

Co také zaznělo

  • Robert Kraft (majitel New England Patriots a blízký přítel Donalda Trumpa): „Jsem velmi zklamaný tím, co v pátek od našeho prezidenta zaznělo. V naší zemi neexistuje nic, co by lidi více spojovalo, než je sport, a více je rozdělovalo než politika. Myslím, že politici by se měli od sportovců hodně co učit. Za našimi hráči stojím.“
  • Stevie Wonder (slavný americký zpěvák): „Dnes jsem si klekl pro Ameriku. Klečím na obou kolenou a modlím se za naši planetu, budoucnost i světové lídry.“
  • Hráčská asociace NBA: „Asociace plně stojí za rozhodnutím svých členů uplatnit právo na svobodu slova proti těm, kteří se je snaží překřičet.“

Sociální sítě se vzápětí rychle začaly plnit reakcemi na podporu antitrumpovského hnutí.

Co za vším stálo?

Slova Donalda Trumpa při pátečním projevu v Alabamě, během něhož pronesl, že by majitelé klubů měli vyhodit ty „zkurvysyny“, kteří nectí Spojené státy americké.

Poštval si tím proti sobě nejen sportovce, ale i sportovní funkcionáře.

Trump ruší pozvánky

S protestem vystoupili třeba i majitel týmu z Jacksonvillu Shad Kham, který v minulosti podporoval Trumpovu kampaň či vlastník úřadujících šampionů z New Englandu Robert Kraft – ten zase letos prezidentovi věnoval svůj mistrovský prsten.

Ostrými slovy nešetřil ani bývalý kouč Buffala a současný analytik ESPN Rex Ryan – muž, jenž uváděl politika při jeho předvolebním vystoupení v Buffalu.

Nezůstalo ale jen u amerického fotbalu. Nebývale ostře se ohradily i basketbalisté z NBA. Jejich sezona přitom ještě ani nezačala.

Hlavní hvězda Golden State, vítězů posledního ročníku soutěže, Stephen Curry odmítl účast na tradiční audienci v Bílém domě. Trump v reakci na to zrušil pozvánku celému týmu. Prezident dosud nevídanou věc odůvodnil tím, že přijetí v Bílém domě má být pro šampiony velkou poctou, a váhání s účastí proto není namístě.

Podporu Currymu vyjádřil trenér Steve Kerr, celému týmu a všem hráčům pak dokonce komisionář NBA Adam Silver. „Jsem pyšný, že hráči přistupují ke své roli v jejich komunitách aktivně a hovoří o kriticky významných tématech,“ uvedl Silver.

Patrně největší rozruch ale vzbudil hvězdný LeBron James. „Ty pobudo, Steph už dávno řekl, že nepůjde. Takže ani žádná pozvánka neplatila. Jít do Bílého domu bylo poctou, než ses tam objevil ty,“ napsal na Twitter James, který ještě ve videu doplnil, že mu vadí, jak Trump rozděluje společnost.

Prezident tentokrát „vyzval“ na souboj rovnocenné soupeře. Hvězdy NBA a NFL totiž v USA patří mezi největší influencery a opinion leadery, tedy nejvlivnější osobnosti. Řečeno čísly z Twitteru, Jamesův původní příspěvek nasbíral za 24 hodin skoro 1,5 milionu lajků a téměř 650 tisíc sdílení. To jsou čísla, jichž Trumpovy tweety týkající se této věci ani zdaleka nedosahují.

Nemluvě o tom, že Jamesův profil sleduje 38,5 milionu lidí. To je jen o 700 tisíc méně než Trumpův soukromý účet, který nabyl na popularitě zejména před volbami, a o 18 milionů více lidí, než kolik jich sleduje oficiální prezidentský profil. Na Facebooku pak basketbalista poráží v počtu fanoušků oba politikovy profily.

Další ostrá slova v rámci NFL padala po zápasech v rozhovorech či na tiskových konferencích. Obránce Washingtonu Josh Norman neváhal Trumpa označil za tyrana.

Nyní, když o víkendu vůbec poprvé před utkáním na protest poklekl i hráč v baseballové MLB, přicházejí na řadu hokejisté. Trump se v reakci na aktuální dění nebál na Twitteru pochlubit, že pozval do Bílého domu poslední vítěze NHL z Pittsburghu.