Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Polsko vede koalici potenciálních bojkotérů her. MOV varuje a kritizuje Ukrajince

Sídlo Ruského olympijského výboru v Moskvě - ilustrační fotografie foto: AP

Polsko vede koalici hrozící bojkotem olympijských her 2024. O bojkotu nahlas mluví na Ukrajině i v Pobaltí. MOV kontruje varováním, že neúčast v Paříži by byla porušením Olympijské charty. Hra o Rusy se v posledních dnech přiostřuje.
  10:33

Do seznamu ukrajinských reprezentantů, kteří padli při obraně proti ruské agresi, přibylo další jméno, dvaadvacetiletý desetibojař Volodymyr Androščuk. Válka stála život už víc než 200 ukrajinských sportovců.

Přesto chce Mezinárodní olympijský výbor pořádat hry v Paříži i s Rusy a Bělorusy, byť pod bílou neutrální vlajkou.

Ukrajina za takové situace silně zvažuje bojkot her, což potvrdilo i páteční mimořádné zasedání národního olympijského výboru. Ve francouzské metropoli tudíž může v červenci 2024 dojít k tristní a ostudné situaci, kdy pod vlajkou s pěti kruhy nastoupí zástupci válečného agresora (z nichž velká část navíc patří v Rusku do armádního střediska sportu), zatímco sportovci z napadené a rozbombardované země budou absentovat.

Vedení MOV reagovalo na rétoriku posledních dnů víceméně dle očekávání. Označilo prohlášení Ukrajinců za politováníhodné a zkritizovalo je: „Vyhrožování bojkotem her je porušením Olympijské charty, která zavazuje všechny národní olympijské výbory účastnit se olympijských her vysláním sportovců. Jak ukázala historie, předchozí bojkoty nedosáhly svých politických cílů a sloužily pouze k potrestání sportovců bojkotujících národních olympijských výborů.“

Za poslední bojkot her, kterým byla neúčast KLDR v Tokiu 2021 (tehdy údajně kvůli obavám Severních Korejců z koronaviru), vedení MOV dotyčnou zemi i potrestalo a vyloučilo sportovce KLDR ze zimní olympiády v Pekingu 2022.

Hry jako propagace genocidy?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval prezidenta MOV Thomase Bacha, ať se přijede podívat na frontové linie do Bachmutu na skutečnou ruskou „neutralitu“. Toto pozvání však bylo odmítnuto.

Zelenského poradce Mychajlo Podoljak si na Twitteru nebral servítky a napsal: „MOV je propagátorem války, vraždění a ničení. S potěšením sleduje, jak Rusko ničí Ukrajinu, a pak nabízí Rusku platformu k propagaci genocidy a podporuje další zabíjení.“

Velmi expresivní videovzkaz, doprovázený záběry na ostřelované ukrajinské budovy, poslal členům MOV rovněž kyjevský starosta a zároveň bývalý profesionální mistr světa v boxu Vitalij Kličko.

„Rusové jsou dnes olympijskými vítězi ve zločinech proti civilistům,“ konstatoval. „Mají zlatou medaili v deportaci dětí a znásilňování žen. Tyto zločiny nemůžete posvětit svým olympijským emblémem, protože byste se stali spoluviníky této odporné války. Nedělejte to, jinak zradíte olympijského ducha. Svět vás sleduje, historie vás bude soudit.“

MOV označil taková Kličkova a Podoljakova slova za zcela nepřijatelná.

Ukrajina však ve svém odporu proti startu Rusů a Bělorusů není sama. Silná opozice kroků MOV se formuje na severu a severozápadě Evropy. O možném bojkotu her v případě startu Rusů a Bělorusů už hovořili i nejvyšší vládní představitelé Polska, Estonska, Lotyšska a Litvy.

Estonská premiérka Kaja Kallasová po pátečním setkání se svými protějšky z Pobaltí uvedla: „Naše úsilí by nejprve mělo směřovat k přesvědčení ostatních přátel a spojenců, že účast ruských a běloruských sportovců je prostě špatná. Bojkot je dalším krokem. Rusko už rok ničí ukrajinský národ, stát a lid a zabilo i stovky ukrajinských sportovců.“

Ruští politici chtějí víc

Další země se mají k této iniciativě připojit. Polsko ústy ministra sportu Kamila Bortniczuka oznámilo, že 10. února se uskuteční setkání ministrů sportu z až 40 zemí, jehož závěrem by mělo být odmítnutí účasti Ruska a Běloruska na hrách v Paříži.

„Vzhledem k tomu si nemyslím, že nás před olympiádou čekají těžká rozhodnutí. Pokud bychom ji my všichni bojkotovali, naše koalice bude dostatečně široká na to, aby pořádání her postrádalo smysl,“ podotkl Bortniczuk.

Vitalij Kličko se vymezil proti ruské účasti na olympiádě:

Olympijské výbory USA a Kanady nicméně zatím daly MOV mandát, aby hledal cesty k přijatelné účasti Rusů a Bělorusů v Paříži. Naopak norská členka komise sportovců MOV, lyžařka Astrid Jacobsenová se ve své zemi setkala s drtivou kritikou poté, co funkcionářům MOV sdělila, že Norsko podporuje návrh na připuštění Rusů.

Na bouřlivém zasedání 55 norských sportovních federací zaznělo, že její slova byla přesným opakem většinového národního názoru. Což jménem sportovců potvrdil Karsten Warholm, světový šampion v běhu na 400 metrů překážek: „Rusko používá sport jako propagandu, jeho válka je prokletá. Jacobsenová své stanovisko s našimi sportovci nijak nekonzultovala.“

Paradoxně, proti současné podobě návrhu MOV na návrat ruských sportovců se vymezují i ruští politici. Nelíbí se jim totiž, že by měli za rok a půl v Paříži startovat pod neutrální a nikoliv ruskou vlajkou a že MOV nechce pustit do Paříže ty sportovce, kteří aktivně podpořili invazi na Ukrajinu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová reagovala: „Tento nápad je veden zjevně nepřijatelnými požadavky pro naši zemi a je odsouzen k nezdaru.“ Ministr sportu Oleg Matycin se poté vymezil i vůči hrozbám bojkotu ze strany dalších zemí: „Jde o destruktivní snahy a slepé vývojové uličky poškozující mezinárodní sport.“

Už i v hostitelské Francii však pochopili, že utopická idea MOV o sjednocující pařížské olympiádě zůstane na pozadí ruských hrůz páchaných na Ukrajině pouhou iluzí.

„Hrozba bojkotu začíná být velmi věrohodná,“ pronesl pro list Le Monde přední expert na geopolitiku sportu Lukas Aubin, ředitel výzkumu v pařížském Institutu pro mezinárodní a strategické vztahy.

Autor: