Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Po triumfu čekají na Djokoviče. Přijede jednička?

Sport

  17:31
OSTRAVA/PRAHA - Vleklé drama dvouher vystřídalo pohodové odpoledne. Úsměvy, přátelské povzbuzování a radostně zaťaté pěsti – tak vypadala z pohledu českých tenistů čtyřhra. Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem si v ní bez problémů poradili s italskou dvojicí Daniele Bracciali, Potito Starace a zařídili třetí bod potřebný k postupu do čtvrtfinále Davis Cupu.

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek při daviscupové čtyřhře foto: Reuters

"Debl byl pro kluky lehkou záležitostí," chválil nehrající kapitán Jaroslav Navrátil své opory, které plánují spojit síly i na olympiádě v Londýně. I tentokrát Berdych se Štěpánkem potvrdili, že jim to na kurtu mimořádně klape. Vždyť vyhráli v Davisově poháru už podeváté, zatím jedinou porážku jim ve finále 2009 uštědřili Španělé.

"Užívali jsme si to," souhlasil sedmý singlista světa Berdych. Zpočátku platil za slabší polovičku tohoto páru, ale nyní z něj sálá jistota. V sobotu při jeho podání získali soupeři jen dvě z 26 výměn.

Třiatřicetiletý Štěpánek je zase nejstarším hráčem, který o víkendu v prestižní soutěži hájil barvy své země. I přes svůj věk stále dominuje na síti, šikovně zkracuje míče a mění tempo hry. "Udržet se v kondici je pořád těžší, už nemůžu trénovat jak ve dvaceti," přiznal vítěz čtyřhry na Australian Open.

Srbsku mají co vracet

Proto Italům vzali hned na úvod každého setu podání. "Tím jsme je dostali po obrovský tlak," potvrdil Štěpánek. Proto se rozhodující zápas změnil v jednostrannou exhibici, i když rodáka z Karviné v pátek ráno probudil zánět nosohltanu. Příštím soupeřem tenistů bude silné Srbsko, které na začátku dubna zavítá do Česka. "Máme jim co vracet," vzpomněl si hned Berdych na porážku z předloňského semifinále v Bělehradě.

Příjezd předloňských vítězů soutěže však předem vyvolává jednu důležitou otázku: Dorazí i Novak Djokovič? Světová jednička se totiž netají tím, že v náročné olympijské sezoně staví reprezentaci až na druhou kolej. Už vynechal víkendové první kolo proti Švédsku a odmítá konkrétně odpovědět i směrem k budoucnosti. "Soustředím se především na grandslamy a letní olympiádu v Londýně. Teď nedokážu s jistotou říci, jestli zvládnu i Davis Cup," přiznal před týdnem.

Společnost Česká sportovní, která domácí zápasy Davisova poháru organizuje, však věří, že největší hvězdu současnosti zláká. "S jeho rodinou udržujeme nadstandardní vztahy a máme informaci, že bude hrát," říká šéf agentury Miroslav Černošek. Navíc vlastní i tenisovou Spartu, kde občas trénuje Djokovičův mladší bratr Djordje.

Podobně optimisticky mluví i Navrátil. "V Austrálii jsem mluvil s jeho trenérem Mariánem Vajdou. Novak prý nechce hrát Davis Cup. Jenže nastaly změny v srbské federaci, kde se stal prezidentem rodinný přítel, a myslím, že Djokovičův tatínek bude chtít, aby syn nastoupil," popsal situaci.

Je tudíž dost dobře možné, že se Berdych se Štěpánkem nepředstaví ostravským divákům, ale po dlouhé odmlce v pražské O2 areně. Právě tam fanoušci naposledy viděli v akci světovou jedničku. Roger Federer však v září 2007 Švýcary k vítězství v baráži nedotáhl.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!