130 let

Rafael Nadal. | foto: ČTK

Úchvatná bitva pro Nadala. Berdych padl

Sport
  •   3:33aktualizováno  8:59
MIAMI/PRAHA - Tomáš Berdych svou finálovou účast na turnaji v Miami neobhájil. Ve čtvrtfinále prestižního turnaje, označovaného za pátý grandslam, prohrál ve třech setech se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem 2:6, 6:3 a 3:6. Španělský tenista se v boji o finále utká v očekávaném souboji se světovou trojkou - Švýcarem Rogerem Federerem. Druhou semifinálovou dvojici utvořili domácí Mardy Fish a neporazitelný Srb Novak Djokovič.

Když v prvním setu smáznul Rafael Nadal českou jedničku Tomáše Berdycha, mohli se škarohlídi jen potutelně usmívat. Berdych se trápil již v předchozích kolech proti papírově slabším tenistům a Nadal byl ve čtvrtfinále prestižního turnaje ATP Masters 1000 v Miami vysokým favoritem.

OHLASY

Jenže po další hodině souboje se stal rodák z Valašského Meziříčí prvním hráčem na turnaji, který obral světovou jedničku o set. A pochybovači museli jen stydlivě klopit zrak...

Český tenista nevstoupil do zápasu proti světové jedničce dobře. Prohrál si první dva servisy a Nadal rychle vedl 4:0. Berdych se nenápadně, ale jistě zlepšoval a ve druhé polovině první sady již byl lepším hráčem. Přesto nakonec padl 2:6: Nárůst "formy" v zápase potvrdil v nástupu do druhého setu. Razantně obral Nadala o jeho servis a brejk si vcelku poklidně držel až do vítězného konce ve druhé sadě v poměru 6:3.

Tomáš Berdych.

V úvodu třetího setu přišel šok pro většinu španělských fanoušků v hledišti. Berdych si při podání soupeře vypracoval hned tři brejkboly za sebou. Jenže Nadal, který nasázel do té chvíle v celém duelu dvě esa v tomto gamu přidal další tři a pěti míčky v řadě jej získal do své moci. Český tenista se naopak začal při svém servisu stále hůře propracovávat k zisku míčků.

To se projevilo v osmé hře třetího setu. Berdycha za stavu 3:4 a 15:15 zastavil v rozletu "neviditelný" dotek pásky při podání, Nadal se do soupeře zakousnul a už nepustil. Vyhrál následujících sedm výměn v řadě skoro až brutálním tenisem a po 138 minutách boje mohl slavit postup do semifinále.

V něm narazí na švýcarského elegána Rogera Federera. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Novak Djokovič a domácí překvapení Mardy Fish. Berdych sice své loňské finálové vystoupení neobhájí, přesto může být na sebe za výkon proti Nadalovi pyšný. Se světovou jedničkou odehrál více jak vyrovnaný duel a hlavně ve druhé polovině zápasu předváděl místy fantastický tenis.

Autor: Antonín Vavrda