Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Úchvatná stovka na ME: vyhrál Lemaitre, další 4 sprinteři měli stejný čas

Sport

  22:02aktualizováno  23:36
BARCELONA - Nejrychlejším evropským sprinterem je dvacetiletý Francouz Christophe Lemaitre. Na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně dnes ve finále stovky porazil favority Dwaina Chamberse i Francise Obikwela, kteří skončili až za medailovými posty.

Christophe Lemaitre, nový evropský šampion. foto: Reuters

Sprinter bílé pleti vyhrál ME po 28 letech, tehdy se to v Aténách podařilo Franku Emmelmannovi z NDR. Lemaitre zvítězil výkonem 10,11 sekundy, čtyři běžci za ním měli čas 10,18. "Po tak brilantním roce bylo mým cílem zlato. Neodstartoval jsem dobře, ale dokázal jsem zrychlit," řekl Lemaitre, jenž se před necelými třemi týdny stal prvním bílým běžcem v historii, který zaběhl stometrovou trať pod deset vteřin.

FINÁLE 100 METRŮ NA ME 2010:

Na národním mistrovství ve Valence mu pořadatelé naměřili čas 9,98 sekundy. Vedoucí pozici v letošních kontinentálních tabulkách dnes proměnil v evropský titul. Cílová fotografie rozhodla o stříbru pro Marka Lewise-Francise, třetí skončil další Francouz Martial Mbandjock. Obikwelu, vítěz ME z roku 2002 i 2006, doběhl čtvrtý, Chambers byl pátý.


Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč