130 let

Fanoušek Sparty. | foto: ČTK

UEFA: za rasismus konec v soutěži

Sport
  •   18:55
BRUSEL - Přísněji trestat rasismus by měly od příští sezony evropské ligové soutěže. Podle výkonného ředitele UEFA Larse-Christera Olssona by za rasistické projevy měly být klupy vyloučeny z evropských i domácích soutěže.

Navzdory antirasistickým kampaním totiž projevy rasismu ze strany fanoušků nejsou na fotbalových stadionech ničím neobvyklým.

Mezi "hříšníky" patřila v letošním ročníku Ligy mistrů i pražská Sparta. Sparťanští fanoušci reagovali na fotbalisty tmavší pleti zvuky napodobujícími skřeky opic. Sparta kvůli jejich chování dostala vysokou pokutu, fanoušci měli zakázaný vstup na některé zápasy a klubu hrozilo vyloučení ze soutěže. 

Thierry Henry Spartě vstřelil dva krásné gólyMinulý týden se o rasismu na stadionech bouřlivě diskutovalo i v Itálii, kde v ligovém zápase mezi Fiorentinou a Juventusem Turín domácí fanoušci uráželi turínského fotbalistu tmavé pleti Patricka Vieiru.

Olsson je proto přesvědčen, že musejí následovat tvrdé tresty. "Musíme používat nejpřísnější sankce, tedy vyloučit je ze soutěží. A nemohou to být jen soutěže UEFA, musí to být na domácí úrovni," prohlásil.

Vedení evropského fotbalu bude v příštích šesti měsících zvažovat alternativy k možnému odečtu bodů nebo vyloučení ze soutěže. Olsson zdůraznil, že UEFA nechce, aby za akce malých skupinek fanoušků pykali všichni. "Je to choulostivá otázka, protože o výsledcích zápasů se nemůže rozhodovat v kancelářích. Mělo by se rozhodovat na hřišti," dodal.

Velkým bojovníkem proti rasismu je i hráč Arsenalu Thiery Henry, který inicioval rozsáhnou kampaň proti rasismu, v níž vystupovali fotbalisté z dalších evropských klubů. 

Autor: