Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ugandský lovec rekordů Cheptegei. Trénink na trávě, práce na poli i osmdesát hodin na cestě

Joshua Cheptegei je novým světovým rekordmanem na trati 5000 metrů. foto: ČTK

Praha - Dva tradiční hegemoni vytrvalostního běhu padli. Keňa i Etiopie se minulý víkend musely sklonit před Ugandou. Díky Joshuovi Cheptegeiovi totiž vlaje u světového rekordu na 5 tisíc metrů právě její vlajka. A to i přesto, že je v celé čtyřicetimilionové zemi jediná tartanová dráha.
  5:00

Dlouhých šestnáct let vládl vytrvalostním statistikám na pěti kilometrech etiopský fenomén Kenenisa Bekele. Nikdo nevydržel na špici takovou dobu jako on.

Vše se změnilo minulý týden. V pátek 7. srpna Uganďan Joshua Cheptegei nasedl do auta a vyrazil na Diamantovou ligu do Monaka. Neskutečných 80 hodin strávil střídavě v autě a letadle, když využil také prezidentský speciál přes Istanbul a Nice.

V dějišti mítinku vystupoval už s tím, že má světové maximum etiopské legendy v hledáčku. „Pokořit jej by pro mě bylo úžasné, i kdyby to bylo jen o mikrosekundy. Předvést světový rekord nezvládne jen tak někdo, takže by to byl historický moment,“ přiznal své ambice den před závodem.

Když pak v pátek Bekeleho časem 12:35,36 překonal o téměř dvě sekundy a vlastní maximum vylepšil o 22 vteřin, prohlásil, že právě světový rekord mu posloužil jako motivace v sezoně zasažené koronavirem. „Musíte zůstat motivovaný. Tlačil jsem na sebe, mám kolem sebe dobrý tým, toho správného kouče. Určitě ten světový rekord oslavím, až se dostanu domů,“ vykládal a neopomněl vyzdvihnout genius loci místního stánku Stade Louis II: „Myslím, že Monako je speciální místo a jedno z těch, kde jsem světový rekord mohl pokořit.“

Joshua Cheptegei v Monaku přepsal historické tabulky.

Třiadvacetiletý vytrvalec se tak zařadil po bok další senzace z Ugandy. Před 48 lety na olympiádě v Mnichově totiž světovým rekordem šokoval překážkář John Akii-Bua.

Popravdě řečeno Cheptegei nepřekvapil tolik jako jeho krajan v roce 1972. Stačí se podívat na jeho poslední vystoupení: na loňském MS v Dauhá vyhrál závod na 10 kilometrů, ve Valencii vylepšil světový rekord na silniční desítce (za pár týdnů ho překonal Rhonex Kipruto) a v únoru zdolal historické maximum také v silničním závodě v Monaku na poloviční trati.

O půl roku později se na knížecí území vrátil, aby získal ještě cennější rekord.

Joshua Cheptegei zaběhl nový světový rekord na trati 5000 metrů.

Mezitím se svým nizozemským koučem trénoval na travnatém okruhu, jenž měří nestandardních 415 metrů a jehož nejvyšší a nejnižší bod dělí rozdíl téměř dvou metrů.

To, že neztratil výkonnost ani během koronavirové pauzy, přičítá svému programu: „Hodně jsem pracoval u prarodičů na poli a hlavně pomáhal s opravami ve škole, kam jsem kdysi chodil. Třeba jsem maloval zdi.“ Přestože mohl trávit čas s rodinou – má osm sourozenců – neskrýval stesk po vrcholových atletických akcích. „Závodění mi strašně chybělo,“ přiznal.

Teď už je zpět a plný elánu. „Mám ambice dominovat dalších pět až šest let. Chci objevit své limity. Když v něco věříte, je možné všechno. Další výzvou je pronásledovat jeden nebo dva další světové rekordy. Kdyby se to povedlo, byl bych ten nejšťastnější člověk na světě.“

Ti, kteří je drží, by se o svůj primát zjevně měli obávat.