Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Uklouzla a cílem projela po zádech. Zajímavé, culila se Erbanová

Sport

  19:44
HAMAR (Od našeho zpravodaje) - Brusle zavadila o brusli a Karolina Erbanová se odporoučela na led. Deset metrů před cílem! Na zádech jím prolétla na 2. místě. Na mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji zažila jednu z nejkurióznějších pětistovek své kariéry.

Karolína Erbanová. foto: Reuters

"Jela jsem pětistovku po delší době, takže jsem se v ní necítila úplně stoprocentní," bilancovala Erbanová. "Úvodní stovka mě překvapila, ta byla vážně dobrá. Následující kolo už tolik ne... a nakonec přišel ten pád. Kopla jsem si do paty. Ještě, že to bylo u cíle, kdyby se mi to samé přihodilo někde v zatáčce, je to konec šampionátu."

Co vám ve chvíli pádu proběhlo hlavou?
Abych se trefila mezi dvě časomíry. Viděla jsem pády, kdy do časomíry závodnice narazily - a to nebylo úplně pěkné.

Kdybyste neupadla, vítězství na pětistovce by bylo jisté, že?
Asi ano. Spadla jsem sice kousek před cílem, ale problémy jsem měla ještě o pár metrů dřív. Někdy mám příliš velký pohyb paží, rotuju a odraz jde pryč.

Těsně před cílem pětistovky jste upadla i při vaší premiéře na mistrovství Evropy v Heerenveenu 2009. Také tehdy jste rozjížďku vyhrála, i když průjezd cílem byl obzvlášť neobvyklý.
Pravda, to video z Heerenveenu 2009 má docela hodně shlédnutí na you tube. Sama si ho občas pouštím. Tehdy jsem letěla po ledu jako Spiderman a pak jsem se ještě odrážela.

Zato dnes byste váš průlet cílem nazvala jak? Na zádech, s nohama nad hlavou...
To byl spíš skok o tyči, co? Zase to bylo zajímavé.

Že by další úspěch na you tube?
Noooo.... člověk musí udělat pro lidi všechno. Ale to si dělám srandu. Naschvál to určitě není.

Když jste pak za cílem narazila do mantinelu, neměla jste strach, že jste se při pádu zranila?
Hned jsem kontrolovala klíční kosti, to je první, co po pádu dělám. Mám ji třikrát zlomenou. Dvakrát z kolečkových lyží a jednou z kola. Nakonec mi ji museli operovat, jinak by nesrostla. Ale tady je v pořádku.

Ani žádné jiné šrámy?
No, mám potlučenej loket a trochu jsem si prokopla brusli. Není to skrz naskrz, ale v tom samém místě mám naraženou kost, musela to být šlupka. Navíc se mi vyrvává poslední očko na botě, jak utahuju tkaničky. Musíme je do Soči spravit.

Váš start v nedělní patnáctistovce by ale neměl být ohrožen.
Ne, přinejhorším tu kost na chvíli zmrazíme. Nic to není, jen trochu naražené.

Co vám říkala po pětistovce Ireen Wüstová, které váš pád dopomohl k vítězství?
Nic. Ona se se mnou moc nebaví.

Vypadá v Hamaru takřka neporazitelně...
Čtyřboj má hodně dobře rozjetý. Na tréninku tu nejprve první den vypadala špatně, ale pak už byla suverénní.

Ve druhém dnešním závodě, na vaší neoblíbené trati 3000, jste obsadila 21. místo. Ale tentokrát jste po trojce nevypadala tak zničeně jako jindy.
Jo, dneska to docela šlo.

Jak jste tedy s prvním dnem celkově spokojená?
Kdybychom si odmysleli ten pád, jela bych pětistovku za 38,60 nebo 38,70, což je čas, který jsem letos předváděla na svěťácích. Přesto si myslím, že mám na pětistovce ještě rezervy. A trojka? Byla teprve má druhá v sezoně. První jsem jela po pouhých šesti dnech na ledu v Inzellu- a pak až tady. Ale překvapila mě, byla jednou z mých lepších. Pár holek jsem udolala, dokonce i některé, které na trojce startují ve svěťáku. I technicky to bylo docela dobré, což je pozitivní.

Takže teď se těšíte na patnáctistovku?
Těším. Bude má poslední před olympiádou. Takový olympijský test.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...