Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ukrajina chce pořádat olympijské hry. Musíme být ambiciózní, říká prezident Zelenskyj

Sport

  13:44
KYJEV - Nový prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj požádal tamní úřady, aby zvážily možnost pořádání olympijských her, přestože je ekonomická situace státu stále poznamenaná několika roky válečných nepokojů a politické nestability.

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během inaugurace. foto: ČTK

Podle agentury AP bývalý bavič Volodymyr Zelenskyj, jenž byl v dubnu zvolen prezidentem Ukrajiny, prohlásil, že by měl existovat národní plán na vybudování a financování sportovních zařízení pro budoucí možnost pořádání olympijských her.

Nezmínil ovšem, zda by Ukrajina měla cílit na zimní nebo letní olympijské hry.

„Potřebujeme určitý plán, abychom mohli říci, že jsme schopní vybudovat veškerá potřebná zařízení za tři  nebo čtyři roky. Poté můžeme žádat o pořádání olympijských her. Měli bychom být ambiciózní,“ řekl Zelenskyj v komentářích na prezidentských webových stránkách.

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během inaugurace.
Volodymyr Zelenskyj se svými příznivce v Pripraji, kde slavnostně představil...

Sergej Bubka, bývalý vynikající skokan o tyči, který řídí ukrajinský olympijský výbor, vidí jako realističtější cíl olympijské hry mládeže. Ukrajina totiž již promrhala možnost přihlásit se ke kandidatuře Zimních olympijských her 2026 a za svůj cíl tak aktuálně považuje hry o čtyři roky později nebo letní olympiádu 2032.

Ukrajina v minulosti vstoupila do kandidatury na Zimní olympijské hry 2022, které chtěla pořádat ve Lvově, ale v roce 2014 vzdala kvůli protestům proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Ukrajina má ojedinělé zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí. V roce 2012 spolupořádala s Polskem mistroství Evropy ve fotbale.

Autoři:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...