Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ukřivděný Bauer chtěl z vyhlašování odejít. Měl jsem vyhrát já, tvrdí

Sport

  13:56aktualizováno  19:19
PRAHA - Korunovace Šárky Záhrobské Královnou bílé stopy vzbudila rozruch. Málokdo totiž pochyboval o tom, že anketu, v níž veřejnost volí nejlepší české lyžaře sezony, vyhraje držitel dvou bronzových olympijských medailí Lukáš Bauer, jenž prožil úchvatnou sezonu. Zcela nečekaně se tak nestalo a Bauer cítí křivdu.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

V královském křesle na pražském Žofíně si korunu na hlavu nasadila slalomářka Záhrobská. Evidentně zaskočený Bauer v tu chvíli dokonce zvažoval, že sál opustí.

"Počítal jsem skoro na sto procent, že anketu vyhraju," přiznal hluboce rozčarovaný Bauer, který má z olympijských her ve Vancouveru dvě bronzové medaile, vyhrál lukrativní seriál Tour de Ski a skončil druhý v hodnocení Světového poháru.

"Jinou možnost jsem si vůbec nepřipouštěl. Výsledky ankety jsem do poslední chvíle neznal, takže mě vyhlášení Šárky šokovalo." Na židli v první řadě v tu chvíli seděl jako opařený. "Zvažoval jsem skutečně odchod ze sálu, ale nakonec jsem tam zůstal. Šárku bych tím urazil a to jsem nechtěl."

Záhrobská: Neporovnatelné
Jeden z nejlepších světových běžců na lyžích zdůraznil, že jeho slova nejsou v žádném případě namířená proti Záhrobské. "I ona tvrdě trénovala, doopravdy proti ní nemám absolutně nic. Takže jsem se zklamání snažil polknout a nakonec jsem na jeviště na závěrečné focení došel."

Šárka Záhrobkská a Lukáš Bauer.

Pětadvacetiletá Záhrobská, která si z Vancouveru přivezla ze slalomu bronz, prý už v průběhu večera začala podle určitých náznaků tušit, že vyhraje. "Radost z obhajoby vítězství v této anketě samozřejmě cítím velkou, ale zároveň si uvědomuju, že se tady porovnává neporovnatelné. Vždyť s Lukášem se věnujeme dost odlišným sportům." A dodala, že si rozhodně žádné hlasy neposílala.

Bauera napadlo, že nevyhrál kvůli sporu se svazem
Zaskočený Bauer si ve chvíli, kdy vyhlásili lyžařskou královnou Záhrobskou prý dokonce i dost jadrně ulevil: "Použil jsem ostřejší výraz trochu těžšího kalibru."

Anketa Král bílé stopy, kterou pořádá Svaz lyžařů České republiky, vyvolává značné rozpaky a dohady již několik let. Je totiž zcela neprůhledná, organizátoři nezveřejňují počet hlasů ani další pořadí, což logicky vyvolává četné dohady a pochybnosti o její regulérnosti.

Anketa

Měl Lukáš Bauer vyhrát a získat korunu pro Krále bílé stopy?

Ano. Za výsledky si to zasloužil. 3561
Ne. Záhrobská se prosadila ve sportu, který dělá na světě více lidí. 290
Nevím. 126

Dvaatřicetiletý Bauer také naznačil, že se mu hlavou letmo mihla i myšlenka, že by výsledek ankety snad mohl ovlivnit i spor mezi ním a Svazem lyžařů, který koncem května zřejmě skončí u soudu.

Soud se svazem asi bude
Jeho podstata? Bauerovi se nelíbí, že Svaz stáhl žalobu na Mezinárodní lyžařskou federaci, v níž se požaduje pro českého lyžaře přiznání několika výher v seriálu Tour de Ski z roku 2008, kdy Bauera poškodila podivná pravidla, jež se dala vykládat více způsoby.

"Den před vyhlášením ankety jsme se sešli se zástupci svazu," pokračoval Bauer mrzutě. "Já přišel s významnými ústupky, druhá strana ale přístup nezměnila... Tak to asi nakonec u soudu všechno vypukne."

Kdybych chtěl, tak bych si dokázal zařídit vítězství, řekl Bauer
Podle Bauera jsou pravidla ankety dost nejasná a její výsledek lze nejspíš ovlivnit. "Kdybych chtěl, tak bych si dokázal zařídit vítězství. Jenže já samozřejmě nikoho nežádal, aby mně hlasy posílal. Každopádně bych byl ale nerad, kdyby moje slova někdo bral tak, že ze mě mluví zhrzenost."

Tak či onak, lidé (snad) zvolili za královnu Záhrobskou, což je neměnný fakt. Zároveň je ale nepochybné, že anketa Král bílé stopy potřebuje naléhavou transfúzi.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...