Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ullrich je podezřelý z dopingu

Sport

  9:07
PRAHA/MADRID - Dopingová stopa vede k Janu Ullrichovi. Německý favorit Tour de France je podle deníku El Pais propojen se skandálem ochromujícím španělskou cyklistiku. Je v něm prý namočen pod krycím jménem „Hijo Rudicio“.

Německý cyklista Jan Ullrich. foto: PASCAL GUYOTAFP

Operace Puerto má nečekané výsledky. Španělská dopingová chobotnice totiž zasáhla i lídra stáje T-Mobile.

Podle informací španělských médií byl Ullrich jedním z prominentních klientů zadrženého lékaře Joseho Luise Merina, který mu pomáhal se systematickým krevním dopingem. „Je to velmi závažné podezření. Nebudeme se ale vyjadřovat k nějakým novinovým článkům. Nikdo nám zatím nepředložil žádné oficiální dokumenty,“ reagoval tiskový mluvčí německého týmu Luuc Eisenga.

Tři jednotky krve a půl jednotky zmražených červených krvinek. A pak dvě jednotky krve a opět krvinky uskladněné do té doby v mrazáku. První dávka byla naplánována na pět dní před začátkem letošního Gira, ta druhá na 20. června - deset dní před startem Tour.

Poznámky zabavené Merinovi při nečekaném květnovém zátahu mají dokazovat, že adresátem byl Jan Ullrich. A to přesto, že jméno dvaatřicetiletého jezdce se v nich ani jednou neobjevilo.

„Krev Rudiciova syna,“ pojmenoval šokující odhalení El Pais. Přezdívka Hijo Rudicio (Rudiciův syn) má patřit Ullrichovi. Rudiciem prý totiž není nikdo jiný než Ullrichův manažer a sportovní ředitel T-Mobile Rudy Pevenage. „Jsou to pouhé spekulace,“ zdůraznil proto Eisenga, že závěry listu El Pais v současné podobě neobstojí.
Autoři:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha