130 let

Slávisté Reiter a Suchý bojují o míč se sparťanem Doškem. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Upocené derby dostalo Spartu do čela ligy

Sport
  •   19:12
PRAHA - Fotbalová Sparta se vrátila do čela fotbalové ligy. V prestižním zápase o vedoucí příčku porazila v nepříliš pohledném duelu Slavii 1:0. Jedinou branku zápasu dal Pavel Horváth.

Ideální počasí, stadion vyprodaný až po střechu a také silné emoce rámovaly dnešní derby. I proto se možná sparťané jen chvíli poté, co celá Letná doskandovala jméno zesnulé legendy Andreje Kvašňáka, do soupeře pořádně zakousli a vypracovali si územní převahu.

Zato soupeř působil ve sparťanském kotli poněkud zakřiknutě. Rychlost a nápaditost, které červenobílé zdobily v průběhu jara, byly pryč, na což měla podle všeho vliv i absence několika obvyklých opor. Do hry se nakonec nedostal ani Latka, kterého ještě trápí následky nataženého stehenního svalu.

V osmé minutě se poprvé dostali domácí k ohrožení soupeřovy branky, ale Horváthovu dělovku z hranice šestnáctky brankář Vorel vyrazil. O minutu později to z podobné pozice zkusil i Kulič, jenže jeho slabý pokus šel doprostřed branky.

Slávisté se do útoku nehnali
Hosté se poprvé k Blažkovi podívali až v druhé desetiminutovce, kdy ofsajdovou pastí proklouzl za domácí obranu Vlček, jenže jeho zpětnou přihrávku poslal Pospěch včas do bezpečí. Jandova střela z 23. minuty zase šla vysoko nad.

Slávistické útočné pokusy ale byly jen výjimečné, hosté se dál soustředili hlavně na defenzivu. Zachytávat postupné kombinace Sparty jim ale někdy činilo potíže, především střed hřiště patřil domácím, na čemž měl velký podíl především Horváth. Právě někdejší slávistický záložník totiž hru bravurně řídil, navíc měl zdatného pomocníka Huška. Horváth se ale dál tlačil i do koncovky, v 32. minutě technicky obstřelil branku.

Hosté krátce před poločasem poprvé významněji zahrozili po trestném kopu, který ale Hrdlička prodloužil nad břevno. Mnohem více práce dala slávistickému gólmanovi na druhé straně rána z podobné situace, Matušovičovu dělovku musel vytlačit na roh.
Sparta začala aktivněji i druhý poločas, ale jako první se v něm nechali vidět slávisté. V 51. minutě Švento zatáhl míč po levé straně a s uhašením požáru uvnitř šestnáctky po jeho centru měli Blažek s Kučerou plné ruce práce.

A pak přišel klíčový okamžik utkání, který začal u Kuliče na levé straně šestnáctky. Sparťanský útočník se umně obtočil kolem Suchého, míč se dostal k Doškovi, ale jeho střelu dokázal ještě gólman Vorel vyrazit. Jenže v nepřehledné situaci se probil k dorážce Horváth a dostal rudé barvy do vedení, čímž nastartoval letenské příznivce ke skandování "Věčně druzí".

Jenže dnešní porážka poslala hosty za Strahova ještě o příčku níže, protože díky skóre je šest kol před koncem soutěže na stříbrné příčce Slovan Liberec. Slavia se po třech zápasech bez výhry i bez vstřeleného gólu propadla z prvního místa na třetí.

Sparta Praha - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 62. Horváth. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Kordula. ŽK: Řepka - Hrdlička. Diváci: 20.565.
Sparta: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Kadlec (54. Zabavník) - Kisel (87. Sylvestre), Horváth (74. Kolář), Hušek, Matušovič - Došek, Kulič. Trenér: Bílek.
Slavia: M. Vorel - Hubáček, Suchý, Aračič, Urbánek (72. Kalivoda) - Krajčík, Janda, Hrdlička, Švento - Vlček (65. Necid), Reiter (74. Gaúcho). Trenér: K. Jarolím.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Mohlo by vás zajímat