Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zvláštní zápas bez výměn. Krejčíková na US Open vypadla se Sabalenkovou. Češce asi došly síly

Sport

  7:18
Tažení Barbory Krejčíkové grandslamovým US Open skončilo ve čtvrtfinále. Česká tenistka podlehla Bělorusce Aryně Sabalenkové, proti světové dvojce ztratila první set v nervózní atmosféře jasně 1:6, druhý i přes lehké zlepšení prohrála 4:6.

Čtvrtfinále na hlavním kurtu Arthura Ashe mělo od začátku nervózní náboj. A nepokoj přeneslo i na obě hráčky.

Sabalenková v úvodním gamu vyrobila hned tři dvojchyby, Krejčíková zase nedokázala pořádně přijmout. Obě tenistky se ne a ne dostat do tempa.

Krejčíková vs. Sabalenková

Reportáž z utkání

Krejčíková na úvod odpodávala bez dvojchyby, přesto se nemohla trefit do prvního servisu. 

Své soupeřce nabídla brejkbol a Běloruska jej tvrdým úderem po vysokém obloučku Češky využila. 0:2.

V následné hře si Krejčíková po třetí proměněné šanci vzala ztracené podání zpět. Jenže vzápětí o něj znovu přišla. Krátké výměny plné nejistoty pokračovaly dál.

A zatímco Bělorusce tahle hra v kombinaci s riskantními údery začala sedět, česká tenistka se nechytala. I když brejkboly také disponovala, v prvním setu se vůbec nedokázala rozehrát. Utrpěla v něm porážku 1:6.

Česká tenistka Barbora Krejčíková returnuje ve čtvrtfinále US Open proti...

Drtivá většina hry se odvíjela od podání. A Krejčíková měla v úvodním dějství pouze 24procentní úspěšnost prvního servisu.

Také druhá sada se z počátku točila kolem nadhozu, výskoku a rány nad základní čarou. Sabalenková pokračovala v nastoleném trendu a za osm minut se dostala do vedení 2:0.

Krejčíková vs. Sabalenková

Řečí čísel

První podání: 38 % - 57 %
Vítězné údery: 14 - 22
Chyby: 29 - 23

Rodačka z Ivančic u Brna si vlastní podání poprvé podržela až v desáté hře zápasu. A postupně se zlepšovala. Snížila na 1:2, na 2:3 i na 3:4. Současně ovšem nadále kupila zbytečné chyby.

Ani Běloruska nehrála dobře, ale občas si vypomohla servisem či hezky umístěnou ranou. Za stavu 5:4 tak šla podávat na vítězství. 

A po 85 minutách ne zrovna pohledného utkání si vypracovala tři mečboly. Hned ten první zužitkovala a hodně rozpačitý duel ukončila. 

Obě aktérky si spolu po objetí u sítě ještě něco řekly a zřetelně se hodně smály. Možná se navzájem ptaly, jestli tohle byl normální zápas a co že to na dvorci předvedly... Zdálo se, že Krejčíkové už nejspíš došly síly.

Sabalenková po výhře 6:1 a 6:4 postoupila do semifinále, ve kterém se utká s Kanaďankou Fernandezovou. Krejčíková skončila při své první účasti na americkém grandslamu mezi nejlepšími osmi.

Medveděv postoupil, mladík Alcaraz skrečoval

Úterní program zahájil duel mezi mužskou světovou dvojkou Daniilem Medveděvem a nizozemským překvapením turnaje Boticem Van de Zandschulpem. Ruský favorit postoupil do semifinále díky výsledku 6:3, 6:0, 4:6 a 7:5.

Ruský tenista Daniil Medveděv se natahuje po míčku ve čtvrtfinále US Open.

Van de Zandschulp jej nicméně hodně potrápil. Od třetího dějství vyrovnal hru, navázal na perfektní výkony v předcházejících kolech a Medveděva mimo jiné i svými kraťasy několikrát prohnal. 

Druhé mužské čtvrtfinále se nedohrálo, když osmnáctiletý Španěl Carlos Alcaraz utkání za stavu 4:6 a 1:3 v jeho neprospěch skrečoval. Nejmladší účastník čtvrtfinále US Open se tak s turnajem rozloučil poněkud smutně. Medveděva v semifinále vyzve Alcarazův sok Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Svitolinová končí také na raketě Fernandezové

Ve druhém ženském čtvrtfinále úterního programu spolu svedly nádherný a vyrovnaný souboj turnajová trojka Elina Svitolinová z Ukrajiny a čerstvě devatenáctiletá Kanaďanka Leylah Fernandezová.

Duel gradoval zejména ve třetí sadě. První totiž úplně nevyšla Ukrajince, druhé dějství zase moc nesedlo rodačce z Montrealu. 

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová dobíhá za míčkem ve čtvrtfinále US Open...

Svitolinová lépe podávala a dělala méně nevynucených chyb. Se svojí dobrou obranou toho také o trochu více naběhala. Zároveň však semtam v útoku nebyla dostatečně důrazná. 

Fernandezová na druhou stranu těžila z perfektní práce u sítě i skvělých winnerů. A i ona dokázala vybírat těžké míče. Navíc měla skvělou podporu diváků. V součtu z toho vzešla překrásná tenisová podívaná s dlouhými výměnami a povedenými údery.

Na jejím konci se radovala kanadská teenagerka. První set vyhrála 6:3, tu následující stejným poměrem ztratila. V závěrečném tiebreaku třetí sady byla šťastnější a došla si v něm pro nejtěsnější možné vítězství 7:5. Po Naomi Ósakaové i Angelique Kerberové vyřadila další nasazenou hráčku.

Barbora Krejčíková returnuje ve čtvrtfinálovém duelu US Open proti Bělorusce Sabalenkové.

„Ani nevím, co teď přesně cítím. Snažila jsem se hrát to, co jsme si řekli s trenérem. Moc děkuju divákům za to, jak mě podporovali. Ohromně mi pomohli. Táta mi říkal, ať z toho dneska neudělám svůj poslední zápas a užiju si to,“ culila se za lomozného potlesku šťastná Fernandezová.

Tenisový grandslam US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (2-Rus.) - Van de Zandschulp (Niz.) 6:3, 6:0, 4:6, 7:5
Auger-Aliassime (12-Kan) - Alcaraz (Šp.) 6:3, 3:1 skreč

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále: 
Sabalenková (2-Běl.) - Krejčíková (8-ČR) 6:1, 6:4.
Fernandezová (Kan.) - Svitolinová (5-Ukr.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:5)

Junioři
Dvouhra - 2. kolo:
Menšík (ČR) - Kuzuhara (4-USA) 6:3, 4:6, 6:3

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
L. Fruhvirtová (5-ČR) - Ngounoueová (USA) 6:0, 6:2

Středeční program: Kurt Arthura Ashe: 18:00 SELČ Raducanuová (Brit.) - Bencicová (11-Švýc.), Zverev (4-Něm.) - Harris (JAR), 01:00 Karolína Plíšková (4-ČR) - Sakkariová (17-Řec.), Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (6-It.).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!