130 let

Plíšková na US Open dohrála ve čtvrtfinále, nevyzrála na skvělý servis Sakkariové

Sport
  •   7:17aktualizováno  7:19
Ze singlového pavouka tenisového US Open vypadla i poslední česká zástupkyně. Karolína Plíšková ve čtvrtfinále podlehla skvěle hrající a servírující Marii Sakkariové dvakrát 4:6. Řekyně v semifinále narazí na 18letou Britku Emmu Raducanuovou, která zaskočila Švýcarku Belindu Bencicovou 6:3 a 6:4. V mužské kategorii se mezi poslední čtyřkou utkají Novak Djokovič a Alexander Zverev.

Plíšková celou dobu marně hledala způsob, jak se vypořádat se záludným podáním Sakkariové. Nevypracovala si jediný brejkbol, na příjmu získala jen osm (!) výměn ze 49. 

Naopak houževnatá Řekyně v každé sadě na returnu jednou uspěla. 

Plíšková vs. Sakkariová

Reportáž z utkání

Když se ve druhém gamu vyhrabala z nepříjemné situace a zvrátila stav 0:30, v následující hře Češku brejkla.

Řekyně se díky tomu dostala do laufu. Byla aktivnější i agresivnější. Servírovala jistě a přesně. Nebála se riskovat. Úřadovala skvělými vítěznými údery, kterých celkem vytáhla 23, o devět více než Plíšková.

I když si Češka navzdory několika zbytečným chybám a jedné shodě už podání nedala vzít, pořád nehrála s takovou chutí jako Sakkariová.

Rodačka z Athén tak zcela zaslouženě sebrala zahajovací sadu, zakončila ji symbolicky čistou hrou na 6:4.

Řecká tenistka Maria Sakkariová ve čtvrtfinále US Open

Vletěla i do té druhé a dostala se ke dvěma brejkbolům. Plíšková těžké momenty ustála a úvodní game si uhrála i v delších výměnách. Nicméně pořád působila chladně, nedala na sobě nic znát.

Poprvé své emoce ukázala o chviličku později, když mrštila raketou. Zlobila se, že opět nevyužila vedení 30:0 při podání Sakkariové.  

Plíšková: Neměla jsem zápas ve svých rukou. Štvalo mě, že chyběly šance

Kulisy grandslamového čtvrtfinále notně kazili někteří diváci v hledišti. Na tribunách neustále pochodovali, ševelili a hučeli. Umpireová rozhodčí je musela opakovaně napomínat.

Na obrazu hry to však nic nezměnilo. Fantasticky hrající Sakkariová si udržovala svou agilitu, kdežto z Plíškové jakoby vyzařovala únava. Čtvrtá nasazená častokrát chybovala forhendu, kterým míč posílala jen do sítě.

Zlomový moment obstarala sedmá hra druhého setu, v níž Řekyně po boji dotáhla další brejk. Potvrdila ho rázně, bez potíží. A vedla už 5:3.

Česká tenistka Karolína Plíšková ve čtvrtfinále US Open

Plíšková druhou sadu i díky třem esům ještě natáhla. Game při podání soupeřky se jí potom poprvé v zápase povedlo přivést až na shodu. Jenže forhendem zamířila znovu jen do sítě a čelila třetímu mečbolu. 

Sakkariová jej využila bekhendovým úderem po čáře a mohla se radovat. Zaslouženě. Po celý zápas bylo jasně vidět, že na dvorci vládla.

Maximem českých tenistek na letošním US Open tak zůstalo čtvrtfinále, v němž vypadly Plíšková i Barbora Krejčíková. 

Raducanuová zaskočila olympijskou vítězku

Sakkariová si v semifinále zahraje proti osmnáctileté britské kvalifikantce Emmě Raducanuové, která vyřadila úřadující olympijskou šampionku Belindu Bencicovou 6:3 a 6:4. 

Raducanuová, 150. tenistka světa, prožívá na US Open bombastickou jízdu. Včetně kvalifikace zvládla osm zápasů a neztratila v nich jediný set. 

Do utkání proti Bencicové sice vstoupila nervózně a přišla hned o první podání, pak se ovšem rozparádila k velkolepému výkonu. Od stavu 2:3 uzmula čtyři gamy v řadě, těžila z podpory publika, které hlasitě odměňovalo každý její úspěch. 

Britská tenistka Emma Raducanuová se povzbuzuje ve čtvrtfinále US Open.

Ve druhém dějství vymazala všechny tři brejkboly, sama zaúřadovala na příjmu v páté hře. Útočným, ale jistým tenisem doháněla zkušenější soupeřku k bezmoci a vzteklým gestikulacím. 

Bravurně ustála i situaci, kdy za stavu 5:4 podávala na vítězství. Po dvojchybě sice prohrávala 0:30, aktivitou však trému setřásla. 

US Open

příloha iDNES.cz

Esem si vypracovala mečbol, při němž ji nezastavila ani páska, která lehce vychýlila trajektorii returnu Švýcarky.  

Raducanuová přitlačila ve výměně bekhendem do protipohybu sokyně a když úder Bencicové skončil v síti, britská hrdinka propukla v nevěřícný úsměv. Stala se první hráčkou v historii US Open, která postoupila z kvalifikace až mezi poslední čtyřku.  

I ve druhém semifinále figuruje mladá senzace. Devatenáctiletá Leylah Fernandezová ve čtvrtek vyzve světovou dvojku Arynu Sabalenkovou. 

Djokoviče zkusí zastavit Zverev

Ve středu se odehrála také zbylá mužská čtvrtfinále. Nejprve Němec Alexander Zverev porazil jihoafrického protivníka Lloyda Harrise 7:6 (8:6), 6:3 a 6:4.

Čtvrtý nasazený měl přitom v první sadě proti 46. hráči světa veliké potíže. Za stavu 3:5 čelil soupeřově podání, v tiebreaku pak opět na returnu dokonce odvracel setbol.

Němec Alexander Zverev se natahuje po míči ve čtvrtfinále US Open.

Zkrácenou hru však překlopil ve svůj prospěch a zbytek zápasu poklidně kontroloval. K postupu do svého čtvrtého grandslamového semifinále v kariéře si pomohl 21 esy a 43 vítěznými údery. 

O účast ve finále si Zverev zahraje s Novakem Djokovičem. Srb přemohl Itala Mattea Berrettiniho 5:7, 6:2, 6:2, 6:3 a dělí jej pouhé dvě výhry od zisku titulu, a tím pádem i kalendářního Grand Slamu. 

S italským ranařem se Djokovič střetnul na třetím grandslamu v řadě a znovu uspěl. Přišel sice o první sadu, ve zbylých třech už ale ani jednou neztratil podání. 

Srb Novak Djokovič slaví postup do semifinále US Open.

Svého soupeře dokonce předčil ve statistice vítězných úderů (44:42), nevynucených chyb udělal o patnáct méně (28:43). 

Favoritem bude i v semifinále proti Zverevovi, na Němce ovšem nestačil na nedávných olympijských hrách v Tokiu. Druhou dvojici tvoří Daniil Medveděv a Felix Auger-Aliassime. 

Ve středu skončily v turnaji poslední české naděje v ženské čtyřhře. Marie Bouzková a Lucie Hradecká ve čtvrtfinále nestačily na nasazené pětky Gabrielu Dabrowski z Kanady a Brazilku Luisu Stefaniovou 4:6, 6:4 a 1:6. 

Tenisový grandslam US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Zverev (4-Něm.) - Harris (JAR) 7:6 (8:6), 6:3, 6:4

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sakkariová (17-Řec.) - Karolína Plíšková (4-ČR) 6:4, 6:4
Raducanuová (Brit.) - Bencicová (11-Švýc.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dabrowská, Stefaniová (5-Kan./Braz.) - Hradecká, Bouzková (15-ČR) 6:4, 4:6, 6:1

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Arevalo, Olmosová (Salv./Mex.) - Purcell, Jastremská (Austr./Ukr.) 4:6, 6:4, 10:6

Junioři
Dvouhra - 3. kolo:
Nesterov (Bulh.) - Menšík (ČR) 7:6 (7:3), 6:4

Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Kalievová (12-USA) - L. Fruhvirtová (5-ČR) 7:6 (7:3), 6:4

Čtyřhra - 2. kolo:
B. Fruhvirtová, L. Fruhvirtová (5-ČR) - Džattavaponvanitová, Xuová (Thaj./Kan.) 7:5, 6:3

Autoři: dahu, kuč