130 let

Karolína Plíšková ve čtvrtfinále US Open. | foto: AP

Plíšková nevyzrála na Sabalenkovou, deblistky postupují do semifinále

Sport
  •   20:11aktualizováno  8. září 8:56
Poslední česká tenistka se rozloučila s dvouhrou na US Open. Karolína Plíšková ve čtvrtfinále nestačila na Arynu Sabalenkovou a prohrála 1:6 a 6:7 (4:7). Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zvládly odložený zápas a zajistily si postup do semifinále, když porazily Gabrielu Drabowskou a Giulianu Olmosovou 6:3, 6:7 (4:7) a 6:3. Do bojů o finále postupují i vládkyně ženského žebříčku Iga Šwiateková a Carlos Alcaraz, který zvládl pětisetové drama.

Plíšková stejně jako na loňském US Open končí před branami semifinále. Poslední česká singlistka na turnaji podlehla světové šestce Sabalenkové 1:6 a 6:7 (4:7) a zhoršila svoji bilanci čtvrtfinálových zápasů ve Flushing Meadows na jednu výhru a čtyři porážky.

Česká tenistka doplatila na nepovedený první set. Hned na úvod přišla o podání a další ztratila vzápětí, když u sítě zahrála forhend do autu. Sabalenková naopak skvěle servírovala a dostávala českou tenistku pod neustálý tlak.

Plíšková si nevěděla rady s agresivním herním stylem Bělorusky a po dvaceti minutách prohrávala už 0:4. Následně zakončila game esem a získala první hru v úvodní sadě, další už ale nepřidala.

Letmý pohled do statistik ukázal, že Plíškové v prvním setu nevycházelo vůbec nic. Zahrála jediný vítězný míč, navíc jí sráželo 15 nevynucených chyb.

Po úvodní sadě se rychle odebrala do útrob stadionu a krátká přestávka jí prospěla. Ačkoliv stále hledala recept, jak by mohla prolomit fantastický servis Sabalenkové, sama své podání výrazně zlepšila.

Hned ve druhém gamu předvedla čistou hru a následně zvládala odvracet i brejkboly. Poradila si i v těžkých situacích, když šla za stavu 4:5 a následně 5:6 podávat. V prvním případě dokonce neztratila ani fiftýn a vynutila si tiebreak.

Sabalenková však ukázala, že hraje ve skvělé formě, Češku drtila rychlým servisem a ostrými údery. Plíšková se ani jednou nedostala do vedení, nakonec zkrácenou hru prohrála 4:7.

Krejčíková a Siniaková zvládly třísetovou bitvu

V úterý odložil utkání Krejčíkové a Siniakové déšť, ve středu už sehrané Češky odehrály zápas pod zataženou střechou na kurtu Louise Armstronga a zvítězily nad kanadsko-mexickým duem Dabrowská a Olmosová ve třech setech 6:3, 6:7 (4:7) a 6:3.

V semifinále narazí na desátý nasazený pár Nikol Melicharová-Martinezová a Ellen Perézová. České tenistky usilují o první vítězství na US Open, které je posledním grandslamem, na němž ještě netriumfovaly.

Úvod čtvrtfinálového utkání si zkomplikovaly nevynucenými chybami a nepřesným podáním. Ztrátu 1:3 však dokázaly dotáhnout, když využily hned svůj první brejkbol v zápase.

Dominovat začaly i v delších výměnách, několikrát předvedly ukázkovou hru u sítě a celou řadu bezchybných prohozů.

Nakonec získaly pět her v řadě a po pohotovém bekhendu Siniakové, která číhala u sítě, ovládly první sadu poměrem 6:3.

Pohodu si přenesly i do následujícího setu, když hned v prvním gamu neztratily ani fiftýn a vzaly potřetí v utkání soupeřkám servis. Jenže pak se Dabrowské a Olmosové podařilo přerušit šňůru sedmi ztracených her v řadě a začaly české tenistky trápit.

Za stavu 3:1 Češky prováhaly osm brejkbolů, načež samy přišly o podání. Rázem se síly vyrovnaly, oba páry se připravily o servis a po dalších nevyužitých šancích se do vedení dostaly Dabrowská s Olmosovou. Češky po dvou odvrácených setbolech dovedly set do tiebreaku, který však prohrály 4:7.

Do rozhodující sady vstoupily české tenistky jistě na servisu a skvělým lobem Krejčíkové získaly i první brejk na 3:1. Klíčovým se stal až druhý brejk třetí sady, který zařídila pohotová Siniaková u sítě a poslala Češky do vedení 5:2.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková po vyhraném čtvrtfinále na US Open

Pak Krejčíková a Siniaková nevyužily čtyři mečboly, ale nakonec ovládly třetí sadu 6:3. O finále si v New Yorku zahrají poprvé od roku 2018.

„Zápas byl náročný, plný zvratů. Ve třetím setu jsme hlavně chtěly využívat šance,“ hodnotila Krejčíková. „Hrozně si to spolu užíváme a jsem ráda, že se nám daří. Ale pořád musíme vymýšlet něco nového, protože soupeřky už nás dobře znají,“ uvědomuje si Siniaková.

Šwiateková je v poprvé semifinále

Ve druhém ženském čtvrtfinále zdolala Polka Šwiateková Američanku Jessicu Pegulaovou ve dvou setech 6:3 a 7:6 (7:4) a v semifinále vyzve přemožitelku Plíškové Bělorusku Sabalenkovou. „Očekávám těžký zápas, vím, že je ve skvělé formě,“ uvedla Šwiateková.

K postupu mezi nejlepší čtveřici jí pomohlo 22 vítězných míčů. Američanka měla v celém utkání potíže se svým druhým servisem, po kterém získala jen 21 procent míčů.

Radost Igy Šwiatekové z postupu do semifinále US Open.

Úřadující světová jednička vstoupila do úvodního setu vlažně, naplno se rozehrála až po ztraceném podání. Od stavu 2:3 povolila Pegulaové jen čtyři fiftýny, dvakrát ji brejkla a po využitém prvním setbolu zvítězila v prvním dějství 6:3.

Ve druhé sadě se tenistky trápily na servisu. Podávající Polka neukončila set za stavu 5:4 ani 6:5, ale koncovku už zvládla. Tiebreak vyhrála 7:4 a poprvé v kariéře si zahraje semifinále US Open.

„Na začátku turnaje jsem nečekala, že dojdu tak daleko. Byl to těsný zápas, je to skvělá hráčka, dostávala mě pod tlak, proto musel rozhodnout až tiebreak,“ komentovala Šwiateková utkání.

Alcaraz zvládl drama, postupuje i Tiafoe

Devatenáctiletý Španěl Alcaraz pokračuje v newyorské jízdě. Ve čtvrtfinále udolal v pětisetovém thrilleru Jannika Sinnera 6:3, 6:7 (7:9), 6:7 (0:7), 7:5, 6:3 a poprvé v kariéře si zahraje grandslamové semifinále.

Oba tenisté předvedli v zápase několik skvostných výměn a americké publikum na kurtu bavili pět hodin a osmnáct minut.

V úvodní sadě předvedl Alcaraz první obrat v zápase, za stavu 2:3 získal čtyři gamy za sebou a vybojoval set poměrem 6:3. Ve druhé sadě dotáhl ztrátu 3:5 a otočil na 6:5, ale poté nevyužil čtyři setboly a v těsném tiebreaku padl 7:9.

Také v koncovce třetí sady vedl 6:5, set však znovu dospěl do zkrácené hry, kde neuhrál jediný bod. Čtvrté dějství kontroloval jedenadvacetiletý Ital, avšak utkání neukončil. Naopak Španěl přežil horké chvíle, sebevědomě se vrátil do hry a vyhrál 7:5.

Rozklíčování napínavého duelu přineslo páté dějství, ve kterém zahrál lépe Alcaraz. Po posledním fiftýnu se radostně svalil na kurt. Španěl má tak nadále šanci stát se novou světovou jedničkou po Rusovi Daniilu Medveděvovi.

V další fázi turnaje Alcaraz vyzve Francese Tiafoea. Přemožitel Rafaela Nadala v souboji tenistů s téměř bezchybným servisem udolal Andreje Rubljova 7:6 (7:3), 7:6 (7:0) a 6:4.

Frances Tiafoe se raduje ve čtvrtfinále US Open.

V závěru prvního setu přečkal Tiafoe jediný Rubljovův setbol a vyrovnal na 6:6. V tiebreaku Rusa přehrál a po 58 minutách uzavřel esem úvodní set. Ve druhém dějství ovládl zkrácenou hru opět Američan, tentokrát dokonce 7:0. Domácí publikum na kurtu Arthura Ashe bouřilo.

Ve třetí sadě promarnil Tiafoe dva brejkboly ve třetím gamu. Za stavu 3:3 však poprvé získal Rubljovův servis a následně odskočil na 5:3. Získaný náskok už neztratil, proměnil první mečbol a zvítězil 6:4.

„Je to šílené, největší vítězství kariéry. Cítím se na tomto kurtu jako doma, moc děkuju za podporu,“ hledal po zápase správná slova Tiafoe.

Autor: Daniel Czolko