Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Usměvavý Königův tahač Bárta: Když chci do úniku, dám si ráno kafe

Sport

  8:30
HAUTACAM (od našeho zpravodaje) - Je stěžejním prvkem v podpůrném týmu Leopolda Königa a je pro kapitána týmu NetApp i pojítkem s Českem. Navíc, pokud byste soudili podle neustále se usmívajícího obličeje flegmatika Jana Bárty, je v týmu také dodavatelem poklidu.

Český cyklista Jan Bárta. foto: netapp-endura.com

„Měl jsem tu problémy se zády, ale jinak jsem zdravotně v pohodě,“ povídá v závěru své třetí životní Grand Tour. Což neznamená, že ho Tour nebolí. „Každý v týmu, včetně mě, už toho má plné zuby,“ ujistí, ale i přesto opět roztáhne ústa do úsměvu.

„Jan je pracant pro tým,“ chválí ho sportovní ředitel Enrico Poitschke. „Ne každý den měl dobré nohy, speciálně v etapě po kostkách jsme od něj čekali víc. Ale to se stává. Zato v kopcích byl vážně dobrý a pomohl také Leovi.“ König se nestačil divit, jak ho právě Bárta, a nikoliv pyrenejští vrchaři, provezl přes alpský Col de Palaquit. „Oni snad Honzovi na jižní Moravě nedávali najíst, aby do kopců zhubnul,“ řekl tehdy lídr NetAppu.

ČTĚTE TAKÉ

„Dali mi najíst,“ ohradí se Bárta. „Přesto jsem od jarních klasik tři kila sundal. Teď jich mám 75, což je v kopcích poznat.“

Poté co v etapě do Londýna získal cenu pro nejaktivnějšího jezdce, pravil: „Když chci jít do úniku, dám si před startem kafe.“ Včera v poledne hlásil: „Kafe jsem si nedal.“ Poitschke mu naordinoval, ať šetří síly. Zítra totiž nadejde Bártův den D: časovka.

V bojích proti chronometru byl sedmý na mistrovství světa. Letos odjel časovek šest a jeho nejhorším umístěním bylo 11. místo na Dauphiné. „A tam jsem to vážně podělal,“ prohodí. Poitschke ujišťuje, že i v Bergeraku o top 10 bojovat bude. A úsměv mu z tváře nezmizí, ať dopadne jakkoliv.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!